Прибуток "Нафтогазу" в 2018 році буде меншим через борги облгазів Фірташа / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" в 2018 році очікує гірших фінансових результатів у порівнянні з 2017 роком через великі борги перед компанією, особливо з боку газзбутів та облгазів, більша частина з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу.

Читайте такожКоболєв чекає на швидке рішення європейських судів щодо активів "Газпрому"

Про це в ефірі одного з телеканалів сказав голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Відео дня

"З точки зору прибутку 2018 рік гірший, ніж 2017-й. Прибуток буде меншим через борги перед нами, боргів тих же газзбутів", - сказав він.

За словами Коболєва, відповідно до стандартів аудиту, компанія змушена відносити такі борги до сумнівної заборгованості.

"Якщо компанія винна нам мільярд доларів, то позиція аудитора дуже проста: ви маєте розраховувати, що не отримаєте 90% цієї заборгованості. Саме ічерез цю ситуацію прибуток компанії набагато менший", - підкреслив він.

Голова нацкомпанії також зазначив, що заборгованість облгазів і газзбутів перед "Нафтогазом" приблизно дорівнює сумі траншу від Міжнародного валютного фонду.

"Якщо подивитися з іншого боку: підвищення тарифів, транш від МВФ на суму близько 2 мільярдів доларів – це важливо, але ті самі гроші "Нафтогаз" міг би зібрати із газзбутів і облгазів та перерахувати до держбюджету", - сказав Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, "Нафтогаз України" в 2017 році отримав 39,4 мільярда гривень чистого прибутку, що в 2,2 рази більше показника за 2016 рік. Такий показник був абсолютним рекордом за двадцятирічну історію.

Коболєв неодноразово заявляв, що компанії, які постачають газ для населення (облгази, газзбути), більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, заборгували "Нафтогазу України" 2 мільярди доларів за природний газ.

Довідка УНІАН. НАК "Нафтогаз України" – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.