Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», оператор газотранспортної системи «Укртрансгаз» і «Магістральні газопроводи України» спільно з європейськими операторами почне роботу над створенням незалежного українського оператора газотранспортної системи (ГТС), повідомляє нацкомпанія.

Читайте також«Нафтогаз» уклав контракт з норвезькими юристами для судових спорів із «Газпромом»

«НАК «Нафтогаз України», «Укртрансгаз» і «Магістральні газопроводи України» (МГУ) підписали угоду про створення спільної робочої групи з п'ятьма провідними європейськими операторами, зацікавленими у підтримці процесу анбандлінгу і подальшій участі в управлінні українською ГТС», - сказано в повідомленні .

Відео дня

Відзначається, що метою співпраці є допомога українській стороні у створенні незалежного оператора ГТС відповідно до європейського законодавства, після чого європейські партнери зможуть долучитися до управління оператором ГТС.

Як повідомляє НАК, до робочої групи входять: GRTgaz S.A. (Франція), N.V. Nederlandse Gasunie (Нідерланди), Snam S.p.A. (Італія), Eustream a.s. (Словаччина) і Fluxys S.A. (Бельгія).

«На цьому етапі профільні експерти європейських операторів допомагатимуть зі створенням незалежного українського оператора ГТС і подачею заявки на його сертифікацію в українському регуляторі НКРЕКП і Секретаріаті Енергетичного співтовариства», - відзначили в «Нафтогазі».

Крім того, європейські фахівці братимуть участь у розробці плану модернізації ГТС для забезпечення її технічної надійності й ефективності, а також надають консультаційну підтримку під час спільних засідань правління й комітету з анбандлінгу наглядової ради «Нафтогазу».

Довідка УНІАН. На початку листопада 2016 року Кабмін ухвалив рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства «Магістральні газопроводи України». Разом з тим менеджмент національного нафтогазового холдингу «Нафтогаз України» створив у структурі діючої держкомпанії «Укртрансгаз» нову філію - «Оператор ГТС України».

Відділення ГТС у нову юрособу і залучення європейського партнера до її управління необхідні для того, щоб європейські компанії змогли в майбутньому купувати газ на східному кордоні України, а відтак транзитом передавати його на європейський ринок, таким чином зберігши обсяги транзиту після завершення діючого контракту з «Газпромом».

4 лютого 2019 року «Нафтогаз» створив нову компанію - «Оператор газотранспортної системи України», 100% власником якої є АТ «Укртрансгаз», у рамках реалізації чергового етапу з відділення оператора ГТС і залучення європейського партнера до її управління.