Ілюстрація REUTERS

Антимонопольний комітет розглядає справи за ознаками вчинення 20 облгазами порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Читайте такожУкраїнцям нараховують зайві обсяги газу в платіжках, попри заборону НКРЕКП

Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив голова комітету Юрій Терентьєв.

Відео дня

За його словами, комітет розглядає справи щодо "Вінницягазу", "Волиньгазу", "Дніпрогазу", "Дніпропетровськгазу", "Житомиргазу", "Закарпатгазу", "Запоріжгазу", "Івано-Франківськгазу", "Київоблгазу", "Криворіжгазу", "Львівгазу", "Миколаївгазу", "Рівнегазу", "Сумигазу", "Тисменицягазу", "Харківгазу", "Харківміськгазу", "Хмельницькгазу", "Чернівцігазу", "Чернігівгазу".

«Справи відкрито за ознаками зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринках розподілу природного газу в межах територій ліцензійної діяльності, закріплених за відповідними облгазами. Підставою стало донарахування облгазами побутовим споживачам зайвих обсягів спожитого природного газу», - написав він.

За його словами, такі дії облгазів призводять до додаткових, необґрунтованих витрат споживачів.

«На цей момент комітет збирає докази в рамках відкритих справ. Також очікується інформація від Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг, і Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Після всебічного з'ясування обставин справ і аналізу отриманої інформації комітетом буде вжито заходів відповідно до законодавства про захист економічної конкуренції», - додав Терентьєв.

Як повідомляв УНІАН, внаслідок проведених позапланових перевірок НКРЕКП наклала штраф за донарахування в платіжках за газ вже на шістнадцять операторів газорозподільних мереж групи «Регіональна газова компанія», що належить бізнесменові Дмитру Фірташу, на загальну суму майже 14 млн грн.

НКРЕКП зобов'язала компанії зробити перерахунки щодо тих конкретних споживачів, щодо яких проводилась перевірка, а також зробити перерахунок додаткових нарахувань за весь період, починаючи з жовтня 2018 року, щодо всіх споживачів, щодо яких здійснювалися такі донарахування.

У березні НКРЕКП почала перевірки операторів газорозподільних систем в Україні за фактом виставлення ними завищених сум у платіжках за газ для населення наприкінці минулого року.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, в лютому цього року отримала дозвіл від Державної регуляторної служби України на проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільних систем на предмет донарахування в платіжках споживачів.