Ілюстрація REUTERS

Українському паливному ринку необхідно шукати додаткові обсяги постачання нафти, наприклад, імпорт по морю, щоб замістити нестачу цього ресурсу через зупинку експорту нафтопродуктів з Білорусі.

Читайте такожБілорусь призупинила експорт нафтопродуктів до України

Про це повідомляє консалтингова група "А-95", посилаючись на директора групи Сергія Куюна.

Відео дня

"За оптимістичним сценарієм належить знайти 80-100 тисяч тонн, за песимістичним - 150-180 тисяч тонн. Значною мірою успіх цієї непростої програми залежатиме від того, наскільки відповідально білоруські НПЗ і "Білоруська нафтова компанія" підійдуть до інформування ринку про перспективи відновлення відвантажень", - цитує прес-служба Куюна.

За словами глави компанії, на поточний момент експортне постачання з Білорусі повністю зупинено, а деякі великі трейдери 22 квітня 2019 року офіційно повідомили своїх контрагентів про обнулення травневих номінацій по білоруським ресурсам.

"Через проблеми з якістю нафти (з Росії – УНІАН) переробку скоротив до мінімуму не лише Мозирський, але й Новополоцький НПЗ. Очевидно, що в травні постачання з Білорусі до України будуть істотно зменшені. Ринку належить замістити великий обсяг дизельного палива", - цитує прес-служба директора "А-95".

Ілюстрація REUTERS

В "Консалтинговій групі "А-95" зазначають, що наслідки збою білоруських поставок полегшені великими запасами дизельного палива, сформованими під посівну кампанію, яку цього року перенесено на кінець квітня через погані погодні умови. Проблем із забезпеченням бензином в "А-95" не очікують, білоруський обсяг буде заміщено паливом українського виробництва, імпортом з Литви та по морю.

"Експерти "А-95" вважають, що основними джерелами постачання із заміщення білоруських нафтопродуктів стане імпорт по морю і, можливо, НПЗ "Укртатнафта", який може наростити переробку. За оперативними даними, у травні збережеться високий рівень прокачування російського дизпалива за нафтопродуктопроводами "Прикарпатзахідтранс" - близько 280 тисяч тонн", - сказано в повідомленні.

За прогнозами експертів групи, ціни на нафтопродукти для споживачів найближчим часом продовжать зростання, але наразі основним драйвером є підвищення котирувань на світовому ринку через скорочення постачання з Ірану та Венесуели.

Як повідомляв УНІАН, оператор нафтотранспортної системи України - державна компанія "Укртранснафта" посилила контроль якості нафти, що транспортується через територію України, у зв'язку з повідомленнями від білоруських нафтотранспортних компаній про зафіксоване погіршення якості російської нафти.

19 квітня "Гомельтранснафта Дружба" (Республіка Білорусь) повідомила "Укртранснафті" про надходження з технологічного ділянки магістрального нафтопроводу "Транснефть - Дружба" (Російська Федерація) нафти з погіршеними показниками якості.