Ілюстрація REUTERS

Найбільші постачальники дизельного пального та зрідженого газу в Україну компанії «Роснефть» і «Лукойл» почали процедуру отримання дозволів на експорт палива в Міністерстві економіки Росії, згідно з постановою російського уряду від 18 квітня 2019 року.

Читайте такожЕксперт спрогнозував, що буде з цінами на АЗС після "нафтових" обмежень Росії

Про це повідомляє enkorr з посиланням на джерела в трейдерському середовищі.

Відео дня

«Роснефть» подала документи, аналогічний процес почав і «Лукойл», — сказав співрозмовник, що побажав залишитися інкогніто. За його інформацією, на сьогодні вже є повне розуміння нової процедури.

У компанії Proton Energy Group S. A., яка є експортером нафтопродуктів «Роснефті» в Україну з 2016 року, сказали, що в рамках процедури надали «Роснефті» всю необхідну документацію.

«Ми надали повний пакет документів, які були запитані у нас. Ми налаштовані повністю виконати свої зобов'язання перед українськими контрагентами в рамках підписаних терм-контрактів на 2019 рік», — заявили в компанії.

Нагадаємо, 18 квітня 2019 року уряд РФ розширив санкції щодо поставок нафти і нафтопродуктів в Україну. Зокрема, було введено заборону на експорт нафти, дорожніх бітумів, моторних і деяких інших видів олій, а також нафтохімічної сировини (етилену, пропилену, бутилену і бутадієну тощо).

Постачання найбільш масових експортних позицій — дизпального і зрідженого газу — з 1 червня будуть здійснюватись за спеціальними дозволами Мінекономіки РФ, тоді як раніше цей процес контролювала Федеральна служба експортного та технічного контролю РФ.

У 2018 році з Росії було поставлено 2710 тис. т дизпального і 502,5 тис. т зрідженого газу, що становило відповідно 42% і 29% від балансу ринку.