Фото УНІАН

Положення про покладання спецобов’язків із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів, яке затвердив уряд 5 червня 2019 р., неминуче підвищить ціни на електроенергію для промисловості та ставить під загрозу операційну безпеку енергосистеми. Про це йдеться в листах-зверненнях «Укренерго» до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона.

З текстами звернень можна ознайомитися за посиланнями: до Гройсмана та до Кістіона.

«Укренерго» звертає увагу уряду на те, що недоліки в порядку не дозволять стримувати зростання цін на електроенергію і призведуть до серйозних порушень в роботі учасників ринку й самого «Укренерго».

Відео дня

Порядок зобов’язує «Укренерго» компенсувати постачальникам універсальних послуг витрати, пов’язані із виконанням спеціальних обов’язків із постачання електроенергії населенню.

Водночас тарифи на послуги з передачі електроенергії та послуги з диспетчерського управління на ІІ півріччя 2019 р. не передбачають цієї компенсації. Її можна закласти лише в тариф на передачу електроенергії, а це неминуче призведе до зростання цін для промисловості мінімум на 40% (за розрахунками НКРЕКП). За підсумками 4 місяців 2019 р. рівень розрахунків за електроенергію складає 97,5%, а загальна заборгованість досягла 1,853 млрд грн. В такій ситуації ризики фінансової дестабілізації компанії дуже високі. Компанія буде змушена компенсувати витрати за спецобов’язками за рахунок інших видів діяльності. Це ставить під загрозу операційну безпеку енергосистеми України та суперечить принципу фінансової та операційної незалежності оператора системи передачі.

Також положення зобов’язує ДП «НАЕК «Енергоатом» до 60% виробленої електроенергії та ПрАТ «Укргідроенерго» до 20% продавати за двосторонніми договорами з обмеженою ціною постачальникам універсальних послуг, операторам систем розподілу та оператору системи передачі. В зверненні до Уряду Укренерго зазначає, що цю вимогу неможливо виконати для населення, яке проживає на території «острову Бурштинської ТЕС», оскільки він не має електричних зв’язків з основною частиною енергосистеми України.