Ілюстрація REUTERS

Після відновлення транзиту нафти на українській ділянці нафтопроводу «Дружба» повторних випадків потрапляння неякісної російської нафти не було, транзит нафти забезпечується в стандартному режимі.

Читайте такожЄвропейські компанії відмовляються платити за "брудну" російську нафту

Про це УНІАН повідомили в державній компанії «Укртранснафта», яка є оператором нафтотранспортної системи України.

Відео дня

«Зараз «Укртранснафта» забезпечує транзит російської нафти до країн ЄС у стандартному режимі. Повторних випадків надходження сировини з підвищеним вмістом хлорорганічних сполук в українську ділянку нафтопроводу «Дружба» не було», - зазначили в компанії.

Згідно з інформацією, добові обсяги транзиту нафти відповідають плановим показникам.

За інформацією держкомпанії, процес відшкодування додаткових витрат, пов'язаних з проведенням нестандартних робіт через потрапляння неякісної російської нафти в українську нафтотранспортну систему, врегульовано спеціальною додатковою угодою до чинного договору на транспортування нафти між компаніями «Укртранснафта» і «Транснефть».

«Точний розмір відшкодування «Укртранснафта» зможе назвати після завершення нестандартних робіт, обумовлених попаданням російської нафти з підвищеним вмістом хлорорганіки в українську ділянку нафтопроводу «Дружба», - пояснили в компанії.

Як повідомляв УНІАН, транзит нафти територією України було тимчасово припинено увечері 25 квітня після того, як європейські споживачі відмовилися приймати російську нафту з підвищеним вмістом масової частки органічних хлоридів.

11 травня «Укртранснафта» відновила транзит нафти європейським споживачам магістральним нафтопроводом «Дружба».

Однак уже 17 травня компанія тимчасово припинила транзит російської нафти до Європейського Союзу в зв'язку з необхідністю європейської сторони провести підготовчу роботу, пов'язану з прийомом «брудної» російської нафти в свої резервуари.

На початок травня сума недоотриманої виручки "Укртранснафти" від тимчасової зупинки транзиту досягала 29,2 млн грн.

21 травня «Укртранснафта» відновила транзит нафти європейським споживачам магістральним нафтопроводом «Дружба».