фото gk-press.if.ua

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" у 2018 році отримала 11,6 мільярда гривень чистого прибутку, що в 3,3 раза менше показника за 2017 рік, повідомляє компанія, посилаючись на результати незалежного аудиту, проведеного аудиторською компанією Deloitte.

Читайте такожЗанадто дорогий газ: Гройсман назвавши Нафтогаз "ненаситним монополістом"

"За підсумками 2018 року група отримала 256,3 мільярда гривень доходу від реалізації, 26,4 мільярда гривень операційного прибутку і 11,6 мільярда гривень чистого прибутку. Чистий прибуток групи у 2018 році знизилася на 27,9 мільярда гривень у порівнянні з результатами за 2017 рік, в першу чергу через відображення результатів арбітражу у 2017 і 2018 роках", - сказано в повідомленні.

Відео дня

У компанії зазначили, що у 2017 році було відображено 12,6 мільярда гривень додаткового операційного доходу, а в березні 2018 року визнано 4,8 мільярда гривень витрат, пов'язаних з ПДВ на компенсацію згідно з рішенням арбітражного з транзитним контрактом.

Повідомляється, що загалом, в результаті виграшу в Стокгольмі з транзитним контрактом, держава отримала від "Нафтогазу" близько 44 мільярдів гривень надходжень (дивіденди, податок на прибуток і відповідний обсяг ПДВ).

Крім разових ефектів від відображення рішень арбітражу, на результати групи за 2018 рік значно вплинули такі фактори, як витрати з нарахування резерву на знецінення дебіторської заборгованості, які у 2018 році збільшилися на 7 мільярдів гривень у порівнянні з 2017 роком, що пов'язано з погіршенням виплати дебіторської заборгованості за послуги балансування.

Також група визнала витрати переходу на обчислення резерву на знецінення дебіторської заборгованості відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності та витрати на створення забезпечення за судовими позовами на суму 10,6 мільярда гривень.

"Звіт незалежного аудитора не містить зауважень за даними фінансової звітності групи за 2018 рік. Такі висновки "Нафтогаз" отримав вперше за багато років", - відзначили в компанії.

За інформацією "Нафтогазу", у 2018 році підприємства, що входять до групи і консолідовані в її звітності, сплатили до державної скарбниці 138,6 мільярда гривень (включаючи 29,5 мільярда гривень дивідендів) забезпечивши близько 19% доходів бюджету України. При цьому у 2017 році виплати групи до державного бюджету склали 110 мільярдів гривень.

Як повідомляв УНІАН, "Нафтогаз України" у 2017 році отримав 39,4 мільярда гривень чистого прибутку, що у 2,2 раза більше показника за 2016 рік. Перемога в арбітражних процесах проти "Газпрому" стала головним фактором прибутковості групи у 2017 році.

Наприкінці лютого 2018 року російський монополіст "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі з транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 мільярда доларів.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу".

На тлі програшу "Газпром" заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку. У березні 2018 року "Газпром" офіційно повідомив "Нафтогаз України" про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Довідка УНІАН. НАК "Нафтогаз України" – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти та газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.