Кошти від спецмит на російське паливо хочуть пустити на субсидії за комуналку / фото УНІАН

Представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус запропонував направити додатково близько 2 мільярдів гривень на субсидії за рахунок коштів від введеного спеціального мита на імпорт дизельного палива та скрапленого газу з Росії.

Читайте такожСкільки платитимуть за газ у різних регіонах України: карта

Про це повідомила прес-служба Офісу президента з посиланням на слова представника президента в Кабінеті міністрів Андрія Геруса.

Відео дня

За інформацією прес-служби, Герус повідомив, що днями уряд затвердив постанову, якою ввів спеціальне мито на імпорт з Російської Федерації дизельного палива (трубопровідним транспортом) та скрапленого газу. За його оцінками, завдяки цьому держбюджет отримає близько 2 мільярдів гривень на рік, і ці кошти необхідно направити на субсидії.

"Український бюджет додатково отримає близько 2 мільярдів гривень на рік. На мою думку, ці кошти необхідно спрямувати на розширення програми субсидій для малозабезпечених верств населення", - цитує прес-служба Геруса.

За інформацією Геруса, станом на січень 2018 року 6,9 мільйона домогосподарств користувалися субсидіями, однак внаслідок різних рішень за станом на січень поточного року кількість субсидіантів зменшилася до 3,6 мільйона домогосподарств.

"Це вилилося в зниження платіжної дисципліни, збільшення боргів за житлово-комунальні послуги. На моє переконання, додатково 1-1,5 мільйона незабезпечених сімей обґрунтовано мають право на субсидії, тому ми зараз розробляємо відповідні зміни в правила отримання субсидій", - повідомляє прес-служба, посилаючись на слова Геруса.

Представник глави держави зазначив, що спільне рішення президента й уряду про введення спецмита прийнято у відповідь на розширення російських економічних санкцій. Він нагадав, що у квітні-травні РФ обмежила постачання в Україну нафти, моторного мастила, бітуму, етанолу, вугілля та інше. Згідно з рішенням українського уряду, спеціальне мито на дизельне паливо становитиме з 1 серпня 3,75% (з 1 жовтня - 4%), а на скраплений газ - 1,75% (з 1 жовтня - 3%).

Також, за словами Геруса, відповідне рішення ніяк не вплине на роздрібні ціни на АЗС, оскільки на ринку є конкуренція та альтернативні джерела поставок з Білорусі, країн ЄС (Литва, Польща), постачання морем тощо.

Він також додав, що зараз на ринку нафтопродуктів спостерігається профіцит ресурсу, є підстави для подальшого зниження роздрібних цін.

Як повідомляв УНІАН, раніше віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко заявляв про необхідність до наступного опалювального сезону переглянути систему надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, оскільки деякі сім'ї потребують підтримки, але з тих чи інших причин вони її не отримали.

У травні Кабінет міністрів України ухвалив рішення скоротити суму витрат на виплату субсидій населенню з оплати житлово-комунальних послуг на 8 мільярдів гривень.

Вчора, 18 липня Кабінет міністрів України ввів спеціальні мита на імпорт російського дизельного палива та скрапленого газу.