Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» пропонує провести технічні консультації з російською компанією «Газпром» і Європейською комісією для відновлення переговорів про транзит газу через Україну після 2019 року.

Читайте такожУ «Нафтогазі» назвали умови, на яких пропонують РФ продовжити транзит газу

Про це на своїй сторінці у Facebok написав виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Відео дня

Він повідомив, що якщо російська сторона чекала результатів парламентських виборів для наступного раунду тристоронніх зустрічей щодо транзиту з 2020 року, то ці результати вже зрозумілі.

«Не буде ОТЗЖ («Опозиційна платформа - За життя »- УНІАН) в коаліції і не буде Бойко прем'єром. Мрії не завжди здійснюються», - написав Вітренко.

За його словами, тому у «Газпрому» вже немає причин не призначати дату наступної тристоронньої зустрічі.

«Звичайно, якщо російська сторона займає конструктивну позицію щодо продовження транзиту, а не просто виграє час для продовження будівництва «Північного потоку-2» і повного припинення транзиту через Україну», - зазначив він.

«Але головне, що до такої зустрічі потрібно було б провести консультації на технічному рівні з «Газпромом» і фахівцями Єврокомісії для підготовки проекту операторської угоди (іnterconnection agreement) і обговорення варіантів бронювання потужностей між «Газпромом» і оператором української ГТС або контракту на своп газу між «Газпромом» і «Нафтогазом». Тоді і тристороння зустріч на політичному рівні матиме шанс завершитися підписанням угод», - додав Вітренко.

Як повідомляв УНІАН, 21 січня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з питань транзиту газу після 2019 року.

24 квітня віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович повідомив, що черговий раунд переговорів у форматі Україна, Росія і Європейська комісія про транзит російського газу через Україну після 2019 року може пройти наприкінці травня, відразу після обрання нового президента України.

20 травня, після інавгурації президента Володимира Зеленського, Марош Шефчович заявив, що Європейський Союз має намір якомога швидше відновити тристоронні переговори щодо транзиту блакитного палива.

За словами виконавчого директора НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка, «Газпром» спеціально відкладає проведення переговорів до формування нового уряду в Україні за результатами парламентських виборів.