Ілюстрація REUTERS

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури 8 серпня повідомили про підозру шести особам, причетним до впровадження так званої формули «Роттердам+», у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії нанесені збитки на суму 18,87 млрд грн.

Також бюро опублікувало схему, як працювала формула, і розкрило деталі розслідування.

Як раніше повідомила прес-служба НАБУ, про подозру повідомили екс-голові Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), діючому директору ДП «Оператор ринку» (який на момент введення «Роттердам+» був членом НКРЕКП), начальнику відділу НКРЕКП, керівнику управління НКРЕКП, заступнику комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України, директору департаменту однієї з компаній зазначеної групи.

Відео дня

Дії всіх шести осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України («зловживання службовим становищем»), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

«Одного з підозрюваних (екс-члена НКРЕКП) затримали. Місцезнаходження ще чотирьох - екс-голови НКРЕКП і топ-менеджерів групи компаній поки невідоме. Тому їм повідомлено про підозру у порядку ст. 278, ст. 135 Кримінального процесуального кодексу України», - йдеться в повідомленні.

У НАБУ встановлюють інших осіб, причетних до скоєння злочину.