Ілюстрація REUTERS

Українська ділянка магістрального газопровід «Союз» як тест запрацювала в реверсному режимі, що підтверджує здатність системи качати газ у зворотному напрямку і функціонувати в штатному режимі. Про це повідомляє оператор газотранспортної системи України компанія «Укртрансгаз».

Читайте такожСтало відомо, хто очолить українську делегацію на газових переговорах з ЄС і Росією

«Наприкінці серпня «Укртрансгаз» зробив успішний тестовий запуск ділянки магістрального газопроводу «Союз» для роботи в зворотному напрямку «захід-схід». Це жодним чином не вплинуло на транспортування блакитного палива до країн ЄС, заявки «Газпрому» на транзит були виконані в повному обсязі», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Фізичні випробування проводилися в рамках підготовки ГТС до опалювального сезону 2019-2020.

За інформацією «Укртрансгазу», протягом трьох днів на ділянці газопроводу «Союз» від західного кордону до Богородчанського вузла був відпрацьований режим, при якому обсяги транспортування в реверсному напрямку досягли максимуму імпортних потужностей зі Словаччини - 42,5 млн кубометрів газу на добу.

При цьому в компанії зазначили, що для прийому газу через газовимірювальну станцію (ГВС) Будінце в Словаччині вперше було задіяно реверсні обв'язки компресорних станцій «Хуст» та «Богородчани».

«Результати тесту зафіксували стабільну роботу устаткування і всіх газоперекачувальних агрегатів, таким чином підтвердивши готовність і здатність реверсної схеми до функціонування в штатному режимі», - повідомила прес-служба.

Як повідомляв УНІАН, раніше «Укртрансгаз» завершив модернізацію п'яти компресорних станцій і впровадив всі необхідні регламентні рішення для створення реверсної схеми транспортування газу українською ГТС.

Довідка УНІАН. Магістральний газопровід «Союз» (Оренбург-Держкордон) побудований за часів СРСР у 1975-1978 рр. спільно з Болгарією, Угорщиною, НДР, Польщею та Чехословаччиною. Проектна потужність газопроводу становить 26 млрд кубометрів на рік, проектний тиск - 7,5 МПа; довжина по території України - 1568,5 км. На газопроводі є 12 компресорних станцій. Компресорна станція «Бар» газопроводу «Союз» була введена в експлуатацію в 1979 році, має 7 газоперекачувальних агрегатів загальною потужністю 70 тис. КВт.