У Болгарії побудують газопровід в обхід України / фото flickr.com/klearchos

Державний газовий оператор Болгарії підписав контракт на 1,1 млрд євро (1,2 млрд доларів) з групою з Саудівської Аравії на будівництво газопроводу, яким російський газ буде постачатися до Європи в обхід України.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на Associated Press.

Контракт між державним оператором "Булгартрансгаз" і консорціумом Arkad з Саудівської Аравії передбачає прокладку трубопроводу протяжністю 474 км від південного кордону Болгарії з Туреччиною до її західного кордону з Сербією.

Відео дня

Планується, що він, як відгалуження від газопроводу "Турецький потік", буде поставляти газ в Сербію, Угорщину і Австрію в обхід України.

Читайте такожУ МЗС Польщі заявили, що співпраця Німеччини і РФ щодо "Північного потоку-2" нагадує пакт Ріббентропа-Молотова

Болгарія сильно залежить від російського газу. Партнери на Заході неодноразово закликали країну диверсифікувати свої джерела енергії. Як зазначає агентство, вона була однією з європейських країн, які зазнали найбільших втрат в результаті організованого Росією газового шантажу в 2006 і 2009 роках.

Зараз Росія продовжує будувати газопровід "Північний потік-2", який передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. За планом газопровід хочуть запустити в кінці 2019 року.

Як повідомлялося, вимоги Данії можуть відкласти "Північний потік-2" на 8 місяців і будуть коштувати проекту 660 млн євро.