Ілюстрація REUTERS

До наступного раунду тристоронніх переговорів щодо транзиту газу з 2020 року українське законодавство, яке регулює газову галузь, має бути вдосконалене і приведене у відповідність з європейським.

Читайте такожЯк створюватимуть незалежного оператора ГТС: Кабмін розкрив план відділення «труби» від «Нафтогазу»

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова «Нафтогаз України» Андрій Коболєв за підсумком проведених 19 вересня в Брюсселі переговорів.

Відео дня

«До наступного раунду переговорів у жовтні є багато «домашньої» роботи з удосконалення українського законодавства. Треба надолужити час, який було втрачено на винайдення «унікальних велосипедів». Але досвід ефективної співпраці в процесі узгодження робочого механізму з анбандлінгу упродовж останніх трьох тижнів сильно надихає: якщо так само підійти до приведення українського регулювання газового сектору в повну відповідність з європейським - все зробимо вчасно і якісно», - написав Коболєв.

Також він зазначив, що за підсумком проведених переговорів є стриманий оптимізм.

«Головне - ми почали обговорювати перехід на європейські правила в питанні транспортування російського газу по території України. Є стриманий оптимізм. Але й до песимістичного сценарію ми також готові краще, ніж будь-коли», - зазначив він.

У свою чергу, виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко у себе в Facebook повідомив, що Україні необхідно продовжувати готуватися до припинення транзиту з 1 січня, оскільки часу для укладення нового транзитного контракту дедалі менше.

«Як і очікувалося, до переговорів так і не дійшли - російська сторона поки що не приймає консолідовану позицію європейської й української сторони про те, що відмова від виконання рішення Стокгольмського арбітражу не може бути передумовою початку переговорів щодо нового контракту на транзит», - написав він.

«З позитиву можу відзначити, що сторони готові продовжити консультації з питань впровадження в Україні європейських правил і їх застосування до нового транзитного контракту. Але час до завершення контракту закінчується, а переговори так і не починаються. Тому, на жаль, нам потрібно продовжувати готуватися до припинення транзиту з 1 січня. Ну і не давати використовувати ці тристоронні «консультації» як виправдання будівництва «Північного Потоку 2», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 19 вересня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ щодо транзиту газу через територію України.

Україна і Росія погодилися з тим, що майбутній контракт повинен ґрунтуватися на європейських правилах. Решта ключових питань майбутнього контракту, наприклад, його тривалість, обсяги транзиту і тарифи сторони мають обговорити вже наприкінці жовтня, коли може відбутися наступний раунд переговорів.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.