АМКУ погрожує штрафами за відмову включити опалення вчасно / фото УНІАН

Антимонопольний комітет України (АМКУ) вирішив «зіграти на випередження» і попередив постачальників тепла, що за відмову вчасно почати опалювальний сезон у тому чи іншому населеному пункті підприємство-монополіст може бути оштрафоване на суму в розмірі до 10% доходу за останній звітний рік.

Читайте такожКабмін поки не планує підвищувати тарифи на опалення

«Незважаючи на традиційні для України проблеми, пов'язані з початком опалювального сезону, Антимонопольний комітет в цьому році вирішив «зіграти на випередження». Було проведено ґрунтовне дослідження ринків послуг з теплопостачання в усіх регіонах України. І в кожній області було виявлено порушення конкурентного законодавства як з боку теплопостачальних, так і з боку місцевих органів влади», - повідомляється на сайті відомства.

Відео дня

Зазначається, що теплопостачальники погрожували не починати опалювальний сезон у разі, якщо ряд проблем, таких як відшкодування різниці в тарифах на послуги з теплопостачання та заборгованість споживачів за послуги з теплопостачання, не буде вирішено.

«У свою чергу представники АМКУ зазначили, що відмова суб'єкта, який займає монопольне становище (а саме такими в більшості є теплопостачальники), від реалізації товару за відсутності його альтернативи може мати ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем. За такі дії передбачено штраф у розмірі до 10% доходу за останній звітний рік», - сказано в повідомленні.

У відомстві також повідомили, що проведений аналіз показав ряд порушень з боку теплопостачальних компаній. Зокрема, це встановлення завищених тарифів на їх послуги; надання неякісних послуг і відмова в проведенні перерахунків; нарахування за послуги за нормами споживання за наявності приладів обліку; збільшення тарифу без попередження споживачів (недотримання порядку доведення до споживачів інформації про намір здійснити зміну тарифів на комунальні послуги).

«За результатами дослідження комітет виніс 50 рішень і рекомендацій, а в кожному з територіальних відділень АМКУ було проведено зустрічі з відповідальними за опалювальний сезон організаціями», - зазначає прес-служба.

Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Кабінет міністрів України створив робочу групу під головуванням міністра розвитку громад і територій Альони Бабак для нормального запуску опалювального сезону в країні.