Гончарук розповів про позицію України щодо транзиту газу / фото УНІАН

Україна на переговорах із Росією щодо транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року вимагатиме укладення довгострокового договору з гарантіями транзиту в кількості, достатній для обслуговування вітчизняної газотранспортної системи.

Читайте такожНацбанк оцінив втрати економіки через зниження транзиту російського газу

Про це під час Години запитань до уряду у Верховній Раді заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Відео дня

«Коли ми з ними досягнемо домовленості з приводу підписання - буде видно. Але ми зараз дотримуємося українських інтересів, це означає, що ми вимагатимемо довгострокового контракту, а не на один рік, і ми вимагатимемо гарантій транзиту в достатній кількості, щоб можна було обслуговувати газотранспортну систему», - сказав він.

При цьому прем'єр зазначив, що зараз не можна точно сказати, коли договір буде підписаний, однак вчорашнє ухвалення закону, яким передбачається відокремлення газотранспортної системи України від Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (анбандлінг), посилює позиції нашої країни.

«Ми робимо все, щоб угода була підписана в максимально короткі строки. Дякуємо вам, шановні депутати, вчора ви проголосували важливий закон про анбандлінг «Нафтогазу». Це наближає нас до цієї мети. У нас регулятор працюватиме за європейськими правилами, це дає нам можливість апелювати до наших європейських партнерів, союзників і виступати зі спільною позицією на переговорах», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 31 жовтня Верховна Рада ухвалила закон, яким передбачається відокремлення газотранспортної системи України (ГТС) від Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (анбандлінг), при цьому об'єкт як і раніше залишиться у власності держави.

28 жовтня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року.

Попередня зустріч відбулась 19 вересня.

Переговори були зосереджені навколо питань: яким чином відобразити енергетичні правила ЄС у майбутній рамковій угоді; належна тривалість майбутнього контракту; необхідні обсяги з можливою варіативністю; тарифи.

Російський монополіст «Газпром» під час переговорів 19 вересня вперше допустив можливість укладення контракту за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, якщо вони будуть у повній мірі впроваджені в Україні до кінця поточного року.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений у 2009 році строком на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.