Ілюстрація REUTERS

Міністерство енергетики та захисту довкілля розробило законопроект, в якому інвесторам, які працюють у секторі відновлюваної енергетики, пропонується добровільно піти на зниження ставки "зеленого" тарифу, й тоді строк його дії буде продовжено на 5 років.

Читайте такожКабмін пропонує підняти тариф на світло для тих, хто споживає понад 500 кВт-год

Про це під час Х Міжнародного інвестиційного форуму з відновлюваної енергетики заявив заступник міністра енергетики та захисту довкілля Костянтин Чижик.

Відео дня

За словами Чижика, міністерство розробило законопроект, який найближчим часом буде зареєстровано у Верховній Раді. Такий захід дозволить уникнути серйозного дефіциту коштів на оплату інвесторам за "зеленим" тарифом держпідприємством "Гарантований покупець".

"Ми очікуємо від бізнесу добровільної реструктуризації й "зеленого" тарифу, й продовження строку його дії", - сказав він.

Заступник міністра зазначив, що сонячним електростанціям, які вже працюють, пропонується зниження тарифу на 17% із продовженням строку його дії на 5 років. Для вітрових електростанцій пропонується зниження на 10% також із продовженням на 5 років.

Для нових проектів, які вже уклали договір на продаж електроенергії за "зеленим" тарифом, але не введені в експлуатацію, пропонуються ті ж умови, але зі зниженням тарифу для СЕС на 15% замість 17%.

"Ми очікуємо, що ці заходи в тому числі збалансують дефіцит коштів держпідприємства "Гарантований покупець"... Законопроект був підтриманий більшістю асоціацій відновлюваної енергетики", - зазначив Чижик.

Журналістам заступник міністра пояснив, що інвестори мають час до квітня 2020 року визначитись, чи підуть вони на ці умови.

"Щоб залишитись на старому "зеленому" тарифі, компанія повинна ввести сонячну станцію до квітня наступного року, якщо це вітер - до 31 грудня наступного року. Якщо компанія не ввелась в експлуатацію в ці строки - у неї буде два виходи: або піти на реструктуризацію, або піти на аукціон", - сказав він.

Чижик повідомив, що, за попередніми розрахунками, компанії, які займають на ринку до 2 ГВт потужностей, при загальній потужності приблизно 5 ГВт, можуть погодитись на добровільну реструктуризацію.

"За тими листами, які ми маємо, йдеться про приблизно 1-2 ГВт генеруючих можливостей, але це не фінальне рішення, а попередня зацікавленість", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, за даними Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), у 2020 році очікується збільшення витрат на оплату виробникам електроенергії з відновлюваних джерел енергії з 28 млрд грн до 50 млрд грн на рік. Дефіцит коштів при цьому становитиме 16 млрд грн.

Головним механізмом для стимулювання розвитку такої енергетики в Україні є "зелені" тарифи - спеціально високі (вище, ніж у інших видів генерації), затверджені законом ціни на електроенергію, що виробляється з відновлюваних джерел.