Ілюстрація REUTERS

Посол США у Німеччині Річард Гренелл назвав проєвропейськими санкції США проти компаній, які беруть участь у будівництві газопроводу "Північний потік-2".

Читайте такожРосія не може продовжити будівництво "Північного потоку-2" через відсутність необхідних кораблів

Про це він сказав в інтерв'ю німецькій газеті Bild am Sonntag, опублікованому сьогодні, повідомляє Deutsche Well.

Відео дня

"15 європейських країн, Європейська комісія та Європейський парламент всі разом висловлювали сумніви щодо даного проекту", - зазначив посол.

Гренелл додав, що через це введення санкцій проти будівництва другого газопроводу дном Балтійського моря є "дуже проєвропейським рішенням".

Гренелл також повідомив, що багато європейських дипломатів дякували адміністрації США за штрафні заходи.

За його словами, санкції стосовно «Північного потоку-2» вписуються в довгострокову стратегію США, яка сходить до адміністрації Барака Обами. Вашингтон прагне запобігти ситуації, коли "одна країна або одне джерело дуже впливає на Європу за допомогою енергоносіїв", пояснив він.

Як повідомляв УНІАН 12 грудня Палата представників Конгресу США підтримала законопроект про американський оборонний бюджет на наступний рік, яким передбачено, зокрема, санкції проти компаній, які беруть участь у будівництві газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік». 17 грудня цей проект закону схвалив Сенат.

21 грудня президент США Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2020 рік.

Швейцарська компанія Allseas призупинила участь у будівництві газопроводу «Північний потік-2» через набуття чинності законом про оборонний бюджет США.

Разом з тим міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що санкції проти «Північного потоку-2» і «Турецького потоку», не зупинять реалізацію цих проектів.

Проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року, проте через відмову Данії надати дозвіл на роботи в її територіальних водах, компанія Nord Stream 2 планує продовжити будівництво газопроводу взимку і навесні 2020 року. Відповідний дозвіл Данія надала лише наприкінці жовтня 2019 року.