АМКУ вдалося конфіскувати активи "Газпрому" в Україні / фото УНІАН

Мирова угода між Україною і "Газпромом" щодо штрафу Антимонопольного комітету не передбачає повернення активів російської компанії, повідомив на прес-конференції виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

Читайте такожПереваги принципом "качай або плати": в українській ГТС відзвітували про транзит російського газу

"Газпром" відмовився від цієї компенсації. Він погодився з тим, що вартість конфіскованих в Україні його активів вже ніколи не буде повернута", - сказав Вітренко.

Відео дня

При цьому він зазначив, що Антимонопольному комітетові вдалося конфіскувати активи "Газпрому" в Україні, вартість якого становить мільйони доларів.

Як повідомляв УНІАН, 30 грудня Україна і "Газпром" підписали мирову угоду, згідно з яким наша країна відмовляється від штрафу у розмірі близько 7,4 мільярда доларів, накладеного на російську компанію Антимонопольним комітетом України.

У січні 2016 року Антимонопольний комітет України виставив "Газпрому" штраф майже на 86 мільярдів гривень (близько 3,4 мільярда доларів) за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу. Рішення було прийнято в рамках виконання доручення уряду, а також у світлі офіційних звинувачень Європейської комісії, висунутих "Газпрому" у зв'язку з його домінуючою позицією на ринку Центральної та Східної Європи, що порушує антимонопольне законодавство ЄС.

Оскільки штраф не був сплачений, АМКУ пізніше подав до Господарського суду Києва позов з заявою про примусове стягнення штрафу та пені (розмір якої дорівнює сумі штрафу), а також про визнання зобов'язання припинити порушення антимонопольного законодавства. Господарський суд Києва задовольнив цей позов на початку грудня 2016 року.

У травні 2017 року Вищий господарський суд України відхилив касацію "Газпрому" на рішення Антимонопольного комітету про стягнення з російської компанії 171,932 мільярда гривень. Після цих рішень Міністерства юстиції початок арешт активів "Газпрому" в Україні, а також пошук механізмів для такого арешту активів компанії за кордоном.

У жовтні 2018 року "Газпром" оскаржив рішення Антимонопольного комітету України про штраф, ініціювавши у міжнародному арбітражі розгляд проти України з метою захисту своїх інвестицій.