Ілюстрація REUTERS

Українцям не варто очікувати суттєвого зниження цін на бензин у країні услід за падінням цін на нафту на світовому ринку, написав у Facebook президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ століття» Михайло Гончар.

Читайте такожОбвал світових цін на нафту: експерт розповів, чи готова Україна до нової кризи

«Не слід очікувати «дармового бензину» на АЗС. Звичайно, можна тішити себе надіями, щоб бензин став по 10-15 грн за літр, мовляв, Вова (президент Володимир Зеленський - УНІАН) скаже бензиновим баригам, і вони знизять ціну, бо нафта дешева», - написав він.

Відео дня

За його словами, якщо так станеться, то грошей у бюджеті стане ще менше.

Крім того, Гончар вважає, що не слід панікувати з приводу падіння цін на українську експортну сировину, хоча вона так само знизиться в ціні. Проте більшою мірою це стосуватиметься ринку металургії і меншою мірою - аграрних ринків.

«Зернові ринки, які стають для нас номером один для отримання валюти, звичайно впали б услід за нафтою, але епідемія коронавірусу диктує іншу поведінку - очікування дефіциту продовольства і створення його запасів, оскільки невідомо, як довго триватиме епідемія», - зазначив експерт, припустивши, що ціни на зернові знизяться, але не так суттєво, як на нафту.

Як повідомляв УНІАН, нафта марки Brent за вихідні зафіксувала падіння на 30% - до 34 дол. за барель, продемонструвавши найгіршу динаміку з 1991 року, коли почалася війна в Перській затоці.

Причиною обвалу вартості нафти стало те, що минулого четверга Саудівська Аравія і Росія не змогли домовитись з приводу продовження угоди ОПЕК+ про обмеження видобутку нафти, і Саудівська Аравія почала цінову війну.