«Укргазвидобування» і румунська Expert Petroleum підписали контракт / фото naftogaz.com

Найбільша в Україні газодобувна держкомпанія «Укргазвидобування» і румунська Expert Petroleum уклали контракт з інтенсифікації видобутку газу на виснажених родовищах в Україні терміном на 15 років.

Читайте такожСловацький оператор ГТС ввів знижку на транспортування газу для закачування в українські сховища

Про це під час онлайн-конференції заявив тимчасовий виконувач обов'язків голови компанії «Укргазвидобування» Олександр Романюк.

Відео дня

«Основне завдання укладення контракту не підтримати основний видобуток газу. Хоч з точки зору ефективності та оптимізації витрат - так. Але ми розраховуємо збільшити видобуток за перші п'ять років гарантованого періоду. Приріст буде не у відсотках, а в десятках відсотків», - сказав він.

За словами Романюка, контракт укладений на 15 років з можливістю продовження ще на 10 років. Згідно з умовами контракту, Expert Petroleum отримуватиме плату з кожного видобутого кубометра газу залежно від родовища.

"Ми оплачуємо витрати, яких зазнає компанія. А також гарантуємо деякий прибуток, щоб стимулювати компанію інвестувати гроші в наші родовища", - зазначив він.

фото naftogaz.com

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2019 року держкомпанія "Укргазвидобування" оголосила про плани укласти контракт з компаніями-операторами, які за рахунок капіталу і сучасних технологій збільшуватимуть видобуток газу на виснажених родовищ держкомпанії на Західній Україні.

Співпраця держкомпанії та потенційних інвесторів здійснюватиметься шляхом укладення РЕМ-контрактів (комплексне підвищення видобутку газу, PEC - production enhancement contract) з інтенсифікації видобутку групи родовищ. Такий тип контракту ще не укладали в Україні. Добутий іноземними компаніями газ належатиме «Укргазвидобуванню», а компанія-інвестор отримуватиме певний тариф з кожного кубічного метра видобутого газу.