Держатомрегулювання схвалила можливість використання ядерного палива Westinghouse / фото УНІАН

Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) схвалила можливість використання ядерного палива виробництва американсько-японської компанії Westinghouse на енергоблоках №1 і №4 Запорізької АЕС, повідомила прес-служба відомства.

Читайте також"Енергоатому" видали ліцензію на будівництво сховища для відпрацьованого ядерного палива

«Державна інспекція ядерного регулювання України, беручи до уваги позитивні результати державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки матеріалів, що обґрунтовують безпеку, визнала можливим завантаження перших партій ядерного палива компанії Westinghouse в активні зони енергоблоків №1 і №4 Запорізької АЕС», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Наголошується, що роботи з використання ядерного палива виробництва компанії Westinghouse на АЕС України здійснюються Національною атомною генеруючою компанією «Енергоатом» з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для АЕС України та уникнення залежності від монопольного постачальника.

Як повідомляв УНІАН, у рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій України і зниження залежності від одного постачальника - російської компанії «ТВЕЛ» - «Енергоатом» уклав договір з компанією Westinghouse. У березні 2015 року Южно-Українська АЕС успішно виконала завантаження модернізованого палива ТВС-WR виробництва Westinghouse на третьому енергоблоці. У квітні 2015 року цей блок був підключений до енергомережі країни.

У лютому 2016 року «Енергоатом» поставив на Запорізьку АЕС першу партію ядерного палива компанії Westinghouse. За підсумками першого півріччя 2016 року «Енергоатом» імпортував 41,6% тепловиділяючих елементів, що містять ядерне паливо, виробництва Westinghouse, а решта 58,4% – з Росії.

Зараз ядерне паливо виробництва компанії Westinghouse експлуатується в складі змішаних активних зон енергоблоків №2, №3 Южно-Української АЕС, №5 Запорізької АЕС, і готується до завантаження в активну зону енергоблоку №3 Запорізької АЕС.

Довідка УНІАН. Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва близько 55% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.