Директор Програми Росії та Євразії британського Королівського інституту міжнародних відносин Джеймс ШЕРР не виключає можливість використання Росією енергетичного тиску на Україну для того, щоб не допустити створення зони вільної торгівлі з країнами Європейського Союзу.

Таку думку Дж.ШЕРР, який за рейтингом Інституту світової політики входить до першої "десятки" лобістів України у світі, висловив у інтерв'ю газеті "День" (№ 70 від 20 квітня 2011 року).

"Росія більше переймається тим, щоб не допустити приєднання України до зони поглибленої вільної торгівлі з Європейським Союзом, ніж вступом України, власне, у Митний союз. Якщо Росія побачить це як реальну перспективу, вона використовуватиме економічний тиск і важелі впливу в постачанні енергоносіїв. Я не вірю, що ми можемо виключати можливість майбутньої енергетичної кризи між Україною та Росією", - сказав Дж.ШЕРР.

Відео дня

Водночас, на думку експерта, Україна не має засобів для протистояння такому тиску з боку Росії. "Україна позбавила себе основних засобів, які могли б бути їй надані за умови проведення глибокої й серйозної реформи енергетичного сектору, що привабило б європейські інвестиції та підтримку. Натомість в Євросоюзі зараз бачать, що цього не відбувається, й існує певний консенсус, що не потрібно надавати допомогу Україні в сфері модернізації її енергетичної системи, оскільки будь-яка надана допомога тільки поглибить нинішню проблему", - пояснив він.