Державне акціонерне товариство (ДАТ) «Чорноморнафтогаз» (м. Сімферополь, АР Крим) вперше за 20 років вийшло на рекордний видобуток природного газу на шельфі Чорного моря.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі компанії.

У повідомленні наголошують, що дооблаштування двох діючих родовищ дозволило компанії вийти в другому півріччі 2011 року на рекордні за останні 20 років показники видобутку блакитного палива на шельфі Чорного моря.

Відео дня

«Зараз відбір газу з трьох діючих чорноморських родовищ перевищує 2 мільйони 600 тисяч кубометрів на добу», - зазначено в повідомленні.

Компанія відзначає, що найближчим часом видобуток продовжить зростати в міру введення в експлуатацію свердловин на новій платформі БК-1 Архангельського родовища газу і облаштування Одеського і Безіменного родовищ.

При цьому компанія нагадує, що всі три чорноморських родовища - Штормове, Архангельське і Голіцинське - знаходяться в розробці кілька десятиліть і виснажуються. Тому довгострокове збільшення видобутку природного газу на шельфі Чорного моря пов`язано з облаштуванням нових родовищ, зокрема, Одеського та Безіменного.

«Після введення їх в експлуатацію кримська нафтогазовидобувна компанія планує щорічно добувати з 2015 р. не менше 1 мільярда 870 мільйонів кубометрів. Активна фаза їх облаштування розпочнеться восени цього року, коли фахівці компанії почнуть будівництво 87-кілометрового підводного газопроводу, який з`єднає нові родовища з діючою системою підводних газопроводів», - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, що в 2011 році на виконання доручень Президента України, Кабінету міністрів щодо збільшення вітчизняного видобутку нафти і газу та за фінансової підтримки акціонера - НАК «Нафтогаз України» - «Чорноморнафтогаз» дооблаштовує два діючих і освоює одне нове родовище. Нові потужності Архангельського і Голіцинського родовищ дозволять «Чорноморнафтогазу» підтримати щорічний видобуток природного газу на рівні понад мільярд кубометрів.

У серпні «Чорноморнафтогаз» ввів в експлуатацію третю свердловину на новій платформі БК-1 Архангельського газового родовища. У червні завершилися основні роботи на розконсервованій технологічній платформі БК-11 Голіцинського газоконденсатного родовища.

Довідка УНІАН. ДАТ «Чорноморнафтогаз» входить до складу НАК «Нафтогаз України» і спеціалізується на розвідці і видобутку нафти та газу в акваторії Чорного та Азовського морів.

В даний час на балансі ДАТ «Чорноморнафтогаз» знаходяться 17 родовищ, з яких 11 газових, 4 газоконденсатних і 2 нафтові. Сумарні запаси всіх родовищ сьогодні становлять: по природному газу - 58,56 млрд. куб. м, по газовому конденсату - 1231 тис. тонн, по нафті - 2530 тис. тонн.

100% акцій «Чорноморнафтогазу» знаходяться в управлінні НАК «Нафтогаз України».