Мінськ. Білорусько-російську контрактну угоду з будівництва АЕС у Білорусі буде підписано найближчим часом

Як передає власний кореспондент УНІАН у Республіці Білорусь, про це заявив журналістам заступник міністра енергетики РБ Михайло МІХАДЮК.

«Ми підготували до підписання контрактну угоду, на рівні експертів її узгоджено і вона перебуває на стадії внутрішньодержавних процедур, її підписання планується найближчим часом», - сказав М. МІХАДЮК.

Відео дня

Він також повідомив, що фінансування проекту на сьогодні на високій стадії готовності, вже підготовлено кредитну угоду про виділення державного експортного кредиту для будівництва атомної електростанції.

Нагадаємо, в березні Росія і Білорусь уклали Міжурядову угоду про співпрацю в будівництві на території Білорусі атомної електростанції.

Угода передбачає, що будівництво Білоруської АЕС здійснюватиметься під ключ російською стороною.

Згідно з указом Президента Білорусі Олександра ЛУКАШЕНКА «Про розміщення і проектування атомної електростанції в Білорусі» АЕС буде розташована в Островецькому районі Гродненської області.

Перший енергоблок майбутньої АЕС планується пустити в 2017 році, другий - в 2018 році.

Довідка УНІАН. За інформацією Міністерства енергетики Білорусі, будівництво АЕС дасть змогу замістити близько 5 млрд. кубічних метрів імпортованого природного газу, знизити собівартість виробництва електроенергії і на 7-10 мільйонів тонн на рік зменшити рівень викидів парникових газів.