Тимчасовий міністр енергетики України Ольга Буславець / фото УНІАН

Виконуюча обов'язки міністра енергетики України Ольга Буславець і керуючий директор Департаменту навколишнього середовища і сталого розвитку Європейського банку реконструкції та розвитку Алістер Кларк підписали Угоду про участь нашої країни у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства енергетики.

Читайте такожБуславець активно плодить чиновників, які курують вугільну галузь

Відео дня

Ціна питання

Співпраця з фондом дозволить отримати доступ до фінансової підтримки для реалізації проектів з підвищення енергоефективності. Участь України в попередній фазі фонду дозволила залучити фінансування для реалізації 22 проект загальною вартістю понад 516 млн євро.

Угодою передбачено внесок до фонду в сумі 10 млн євро, що дозволить отримати доступ до фінансової підтримки у вигляді грантів і технічної допомоги для реалізації проектів з підвищення енергоефективності та поліпшення екологічної ситуації, результатом яких маэ стати значне скорочення споживання електроенергії, зменшення викидів вуглекислого газу та інших парникових газів.

Хронологія подій

У середині квітня 2020 року Кабінет міністрів призначив Ольгу Буславець на посаду першого заступника міністра енергетики та захисту навколишнього середовища - відтоді вона виконує обов'язки глави міністерства.

У червні ЗМІ повідомили, що Буславець не виправдала надії та довіру президента Володимира Зеленського. Її підозрюють у прийнятті низки незаконних рішень на користь підприємств Ахметова і Фірташа в енергетичній сфері.

12 червня 2020 року Буславець скандальним чином вирішила відключити три атомні енергоблоки та знизити потужність ще на п'яти блоках державного підприємства "Енергоатом", що виробляє найдешевшу електроенергію в країні. Це дало можливість іншим видам генерації, а саме вугільній та сонячній, зберегти свої доходи.

9 липня 2020 року в "Центренерго" заявили про тиск з боку Буславець. Як відзначили в компанії, вона примушує закуповувати вугілля на шахтах, що входять у холдинг ДТЕК Ріната Ахметова.