Тимчасовий міністр Буславець не виправдала надії Зеленського / фото УНІАН

Тимчасовий міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець не виправдала надії та довіру президента Володимира Зеленського.

Читайте також"Конфлікт інтересів": Буславець рятує для свого сина робоче місце в Енергоатомі - нардеп

Про це повідомляє ZN.ua.

Відео дня

"Її підозрюють у прийнятті низки несанкціонованих рішень на користь підприємств Ахметова та Фірташа в енергетичній сфері. Причому Зеленський не перший місяць роздумує над ситуацією, що склалася – 30 березня він відкликав з Ради питання призначення Ольги Буславець головою Міненерго, хоча 16 квітня Кабмін призначив її виконуючою обов'язки", - йдеться у повідомленні.

Як результат, на Банковій задумалися про призначення нового міністра енергетики. За даними джерела видання в Офісі президента, серед кандидатів на міністра: Валерій Кальченко, Віктор Куртев, Олександр Сагура і Костянтин Ущаповський. На цей час кандидати проходять спецперевірку.

Валерій Кальченко. Його ім'я пов'язують з Юлією Тимошенко і називають її соратником. З 2005 по 2006 і з 2007 по березень 2010 року він був головою Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). З 2011 по 2014 рік був членом Нацкомісії.

Віктор Куртев. ЗМІ пов'язує його з низкою скандалів. Згідно з інформацією судових реєстрів, фірми Куртєва є позивачем або відповідачем у 29 судових справах, у тому числі кримінальних. ЗМІ також називають його "наглядачем" за енергобізнесом Василя Хмельницького. У 2019 році Куртев балотувався в народні депутати від "Слуги народу" по 143 округу, але програв вибори.

Олександр Сагура. Згідно з даними ЗМІ, до вересня минулого року очолював наглядову раду "Тернопільобленерго", також був директором "Укренергоконсалтинг", яка управляє активами братів Суркісів в енергетиці.

Костянтин Ущаповський. Радник міністра Ігоря Насалика у 2017 р. в період прийняття закону "Про ринок електричної енергії". Також екс-директор ДП "НЕК "Укренерго" (з квітня по грудень 2014 року). До червня 2019 року був заступник директора одного з підрозділів ДП "Енергоатом".

Читайте такожДожилися: в. о. міністра енергетики Буславець пропонує майнити криптовалюту на АЕС – нардеп

Як повідомляв УНІАН, раніше тимчасовий міністр енергетики Ольга Буславець скандальним чином вирішила відключити три атомні енергоблоки й знизити потужність ще на п'яти блоках державного підприємства "Енергоатом", що виробляє найдешевшу електроенергію в країні. Це дало можливість іншим видам генерації, а саме вугільної та сонячної, зберегти свої доходи.

Найцікавіше, що інші виробники – це вугільні теплоелектростанції, дві третини яких входять у приватний енергохолдинг ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова. А також відновлювана енергетика, де найбільша частка ринку - понад 20 відсотків - належить тому ж холдингу ДТЕК.

Збігів і випадковостей тут бути не може. Буславець була призначена на посаду заступника міністра Мінекоенерго з покладанням обов'язків голови відомства в середині квітня. Кандидатуру схвалив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, який раніше працював топ-менеджером у компанії "ДТЕК-Західенерго".

Голова профільного енергетичного комітету парламенту Андрій Герус заявив, що з легкої руки Буславець під час перебування на посаді керівника директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики свого часу була прийнята відома формула "Роттердам+". Як відомо, доходи від цієї скандальної формули теж отримав ДТЕК.