Експерт переконаний, що на українців чекає зростання цін на пальне / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Нацбанк з 3 жовтня запровадив режим гнучкого курсу, чим стурбував українців, так як є підстави вважати, що ціни на АЗС підуть вгору.

Засновник мережі АЗС "Прайм" Дмитро Льоушкін в коментарі УНІАН поділився прогнозом щодо того, як зміни Нацбанку вплинуть на ціни на пальне. На думку Льоушкіна, перехід до гнучкого курсу призведе до девальвації гривні, що, в свою чергу, потягне вгору цифри на стелах українських АЗС.

Експерт пояснює, що в Україні існує давня традиція: до Нового року бюджет "закривають" збільшенням курсу, однак після Нового року, як правило, курс стабілізується за рахунок валютних надходжень від експорту. Проблема цього року, на думку Льоушкіна, полягає в тому, що через проблеми з експортом української продукції та скорочення надходжень міжнародної допомоги - очікуваної стабілізації курсу може не відбутися.

Відео дня

"У серпні не було надходжень грошей від наших донорів, які підтримують нашу валюту. А на міжбанку ми все-одно продали 2,8 млрд доларів. По вересню я статистику не бачив, сказати не можу, вона ще не опублікована. Але я не думаю, що вона набагато кращою. Можливо, щось і перепало, але продавали (валюту – УНІАН) ми все одно активно", — розповідає експерт.

Виходячи з цього, засновник мережі АЗС "Прайм" переконаний, що вже до кінця 2023 року курс підскочить до рівня 45 гривень за долар. При цьому, якщо світові ціни на нафту залишаться на тому ж рівні, пальне в Україні подорожчає до рівня близько 65 гривень за літр вже в найближчі місяці.

"Ми чекаємо збільшення на 23%. Ціна на ОККО сьогодні - 58 гривень, плюс 20 відсотків – це 69,60 грн. Я думаю, що реальна ціна буде 65-67 гривень за рахунок того, що мережі АЗС трохи маржу свою скоротять, маркетингом поріжуть (урізавши знижки та спеціальні пропозиції для постійних клієнтів-УНІАН)", – розповів УНІАН Льоушкін.

Перспектива пального по 80 грн

Собівартість пального на українських АЗС складається з трьох основних компонентів: світової ціни на нафту, яка зараз коливається в районі 90 доларів за барель, курсу долара та фактора втручання уряду (яке зіграло значну роль в подорожчанні бензину в минулі місяці у зв'язку з поверненням довоєнного оподаткування).

За словами Льоушкіна, навіть без фактора втручання уряду в ціноутворення, якщо ціни на нафту зростуть ще більше, то ціна бензину може підскочити до 70, і навіть 80 гривень за літр.

На думку експерта, держава вже морально змирилася з ціною в 65 гривень. Пояснювати це можна буде подорожчанням нафти та зростанням курсу долара. Але якщо ціна пального перевищить 70 гривень, будуть якісь дії.

"Моя особиста думка, що в такому випадку буде якась реакція з боку уряду: скасують ПДВ або зменшать акциз. Тому що завести ціни за 70 гривень/літр — це вже щось надзвичайне", - вважає Льоушкін.

"Примарна надія" стримування зростання цін на пальне

При цьому, за словами Льоушкіна, є "примарна надія", що такий песимістичний прогноз не виправдається. Уникнути його буде можливо, якщо світові ціни на нафту почнуть скорочуватися.

"Щодо нафти ситуація може бути не сильно однозначна. Вона все ще може нам допомогти. Якщо до кінця жовтня вона не перевалить впевнено за 95 доларів/барель і не закріпиться, то вона піде у зворотний бік - в район $88-87, що в принципі допоможе нам пережити ситуацію з курсом", — розповів Льоушкін.

Ситуація з паливом

У липні 2023 року в Україні було підвищено податок на додану вартість на пальне до довоєнного рівня (з 7 до 20%), а світові ціни на нафту продовжували зростати (з 75,5 доларів на кінець червня до 90 доларів на 3 жовтня).

За вересень пальне на АЗС подорожчало майже на 2,5 гривні. З початку липня середня ціна бензину марки А-95 зросла на 10,38 грн - до 55,23 грн за літр (з 44,85 грн на кінець червня).

Експерт прогнозує шалене подорожчання пального в Україні. Якщо світова ціна на нафту перевищить позначку в 100 доларів за барель, то бензин та дизель можуть коштувати по 63 гривні за літр. А якщо ціни на нафту наблизяться до позначки в 120 доларів за барель, то ціни на пальне можуть підскочити до 80 гривень за літр.

Нещодавно стало відомо, що податкова взялася за одну з мереж АЗС: закрилися понад 50 заправок

Гнучкий курс

З 3 жовтня 2023 року Нацбанк запровадив гнучкий курс. НБУ компенсуватиме структурний дефіцит валюти. Завдяки цьому курс зможе змінюватися в обидва боки: рости та знижуватися. Крім того, НБУ буде істотно обмежувати курсові зміни, не допускаючи як значного ослаблення гривні, так і істотного зміцнення.

Офіційний курс при режимі керованої гнучкості буде визначатися операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ. У той же час курс на тих сегментах ринку, де мають можливість купувати та продавати валюту громадяни, буде встановлюватися за тими ж правилами, що й останні півтора року - йдеться як про готівковий ринок, так і про карткові курси банків.

Вас також можуть зацікавити новини: