Ілюстрація REUTERS

За ціни російської нафти Urals $15 за барель коштів фонду національного добробуту (ФНБ) Росії вистачить для заміщення випадаючих доходів бюджету на два роки.

Читайте такожУ Кремлі заявили, що не потрібно "надавати апокаліптичного забарвлення" зниженню цін на нафту

Про це йдеться в економічному огляді Deutsche Bank, передають "Ведомости".

Відео дня

Експерти банку Петро Сидоров і Крістіан Ветошка підрахували, що ліквідні ресурси ФНБ на квітень становлять близько $120 млрд, до цієї суми вони зменшилися з $150 млрд у березні 2020 р. Причина скорочення ліквідної частини фонду — угода щодо купівлі урядом Росії частки Сбербанку в Банку Росії. Розрахунки аналітиків показують, що за ціни нафти марки Urals до $15 за барель коштів ФНБ для покриття дефіциту бюджету вистачить на термін до двох років, за ціни $30 — на шість років.

За оцінкою економістів банку, цього було б достатньо за тимчасового нафтового шоку без економічного збитку від коронавірусу. Однак обвал цін на нафту одночасно з обмежувальними заходами проти COVID-19 значно зменшить можливості уряду використовувати резервні кошти бюджету без загрози стабільності економіки, відзначають автори огляду. За чинним у Росії бюджетним правилом кошти ФНБ можна використовувати тільки для заміщення випадаючих доходів від нафти й газу.

З початку року нафта еталонної марки Brent впала на дві третини з $66 приблизно до $22 за барель. Російська нафта Urals в січні 2020 р. коштувала в середньому $61,67 за барель. Раніше російський Мінфін повідомляв, що ФНБ зможе від шести до дев'яти років покривати дефіцит бюджету за падіння цін на нафту до $25-30 за барель. У квітні міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявив, що до кінця 2020 року ФНБ зменшиться до 7 трлн руб., але ресурсів при низьких цінах на нафту вистачить до 2024 р. 22 квітня ціна нафти Urals опустилася до рівня 1999 р. в $11,59. Відповіддю на падіння цін стало продовження угоди ОПЕК+. Нафтовидобувні країни домовилися знизити видобуток в травні-червні 2020 р. на 9,7 млн барелів на добу. Росії потрібно знизити добовий видобуток з 10,3 млн (без урахування газового конденсату) до 8,5 млн барелів.