Ілюстрація REUTERS

Національний банк України створив гнучкі умови для проведення банками реструктуризації кредитів, наданих боржникам, основним видом діяльності яких є виробництво "зеленої" електроенергії.

Читайте такожНардеп пояснивши, чому в Україні Найбільший зелений тариф та Високі ціни на світло

Реструктуризація боргів

Як повідомила прес-служба НБУ, ці умови впроваджені, попри кризові явища, що склалися в секторі відновлюваної енергетики, на подолання яких спрямовані положення Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії".

Відео дня

Умови реструктуризації боргів

Зазначається, що банки зможуть оцінювати кредитний ризик таких боржників без врахування певних факторів при одночасному дотриманні наступних умов: зміни в умови укладених договорів, в тому числі пов'язані з реструктуризацією, будуть внесені банками до 28 лютого 2021 роки; такі зміни не призводять до зменшення очікуваних грошових потоків за активом (NPV) понад 10%.

"Відповідно до вимог Положення про організацію процесу управління проблемними активами в банках України, вибір найбільш прийнятних інструментів врегулювання заборгованості є компетенцією банку. Тому Національний банк вказав на можливість застосування банками інструментів реструктуризації незалежно від статусу проблемності боржника", - сказано в повідомленні.

Що цьому передувало

21 липня Верховна Рада України прийняла в другому читанні й загалом законопроекту, який в рамках покриття дефіциту грошових ресурсів на ринку електроенергії передбачає зниження ставок "зеленого" тарифу для сонячних (СЕС) і вітрових (ВЕС) електростанцій.