На думку Рябцева, забезпечувати роботою шахтарів не є метою ДТЕК / фото slovoidilo.ua

Приватний енергохолдинг ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова націлений на отримання прибутку, й питання забезпечення шахтарів роботою його не хвилює, оскільки це завдання уряду.

Таку думку в коментарі УНІАН висловив науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Геннадій Рябцев, коментуючи інформацію про покупку ДТЕК електроенергії у НАЕК «Енергоатому» замість того, щоб завантажити роботою власні вугільні теплоелектростанції й дати роботу шахтарям.

«Якщо ДТЕК вважатиме, що їм не потрібно видобувати вугілля — вони закриють всі свої шахти. Шахтарі, які страйкують, — це проблема уряду. Закриття шахт і соціальна напруженість — це питання уряду, й ДТЕК це не стосується. Оскільки завдання будь-якого суб'єкта господарювання — отримання прибутку», - сказав він.

Відео дня

На думку Рябцева, забезпечувати роботою шахтарів не є метою ДТЕК, оскільки їхня мета - максимальна фінансова прибутковість.

«Якщо їм не вигідно видобувати вугілля й направити його на теплові станції, то вони не будуть цим займатися. У нас ринкові відносини, які передбачають, що підприємство повинно бути прибутковим. І нікого не хвилює, що буде з шахтарями», - додав він.

Читайте такожТимчасовий міністр енергетики Буславець натякнула на чергове підвищення тарифів

За словами Рябцева, якщо держава вважає за необхідне стимулювати підприємства вугільної промисловості, то вона повинна приймати відповідні рішення.

«Якщо держава вважає, що необхідно забезпечити роботу вугільної української промисловості, то тоді необхідно передбачити низку заходів, спрямованих на стимулювання розвитку відповідної галузі. Або робити якісь дії», - пояснив він. Експерт вважає, що якщо є можливість купити електроенергію дешевше й продати дорожче, то ДТЕК це і робить. До того ж, підприємства розташовані в різних регіонах України, тому в деяких місцях енергохолдингу вигідніше купувати електрику, ніж виробляти її.

«ДТЕК не зобов'язаний сам у себе купувати електричну енергію. Це сукупність суб'єктів господарювання, й вони будуть купувати електроенергію там, де це вигідно», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 27 липня «Енергоатом» провів аукціон з продажу +1564 тис. МВт-год електроенергії, де найбільшим покупцем електроенергії став "Д.Трейдинг" - трейдер з групи компаній ДТЕК. Компанія викупила найбільший обсяг електрики (31%) замість того, щоб згенерувати цей обсяг на власних теплових електростанціях.

Глава Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус зазначив, що це виглядає дивно на тлі недавніх акцій протестів шахтарів під стінами Офісу президента. Оскільки шахтарі вимагали забезпечити українському вугіллю гарантований ринок збуту.

Внаслідок цього в липні Міністерство енергетики доручило державному підприємству «Центренерго» закупити на друге півріччя 1,2 млн тонн вугілля у державних шахт і стільки ж у приватних видобувних компаній, які в Україні всі пов'язані з бізнесменом Рінатом Ахметовим і групою ДТЕК.