Очевидно, що ця електроенергія буде поставлена кінцевим промисловим споживачам / фото REUTERS

Приватний енергохолдинг ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова купує електроенергію, вироблену НАЕК «Енергоатом», замість того, щоб завантажити роботою власні вугільні теплоелектростанції та дати роботу шахтарям.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

За його словами, 27 липня «Енергоатом» провів аукціон з продажу 1564 тис. МВт-год електроенергії, де найбільшим покупцем електроенергії став "Д.Трейдинг" - трейдер з групи компаній ДТЕК. Компанія купила 500 МВт електрики замість того, щоб згенерувати цей обсяг на теплових електростанціях.

Відео дня

Читайте такожРазумков підписав закон, яким знижено ставки "зеленого" тарифу

«Очевидно, що ця електроенергія буде поставлена кінцевим промисловим споживачам. Отже, відповідні обсяги не будуть зроблені на вугільних ТЕС ДТЕК, це еквівалент приблизно 500 тис. тонн незатребуваного вугілля. Нічого протизаконного, просто це дуже цікаво виглядає на тлі нібито турботи про шахтарів, коли ще кілька тижнів тому проводилися пікети, щоб держава була зобов'язана купувати вугілля приватної компанії ДТЕК (за преміальними цінами)», - написав Герус.

Глава профільного комітету Ради зазначив, що такі закономірності вже мають певний системний характер.

«Держава не може повністю використовувати атомні блоки, щоб не зменшувати частку ринку для дорожчих приватних компаній. Але компанія ДТЕК може купувати атомну електроенергію для поставок своїм кінцевим споживачам, не використовуючи вугілля своїх приватних шахт», - написав він.

Також Герус іронічно зазначив, що в Україні якщо електроенергію на аукціоні купує трейдер компанії ДТЕК, то це називається вільним ринком. А якщо інші трейдери, то це «торгівля повітрям».

За його словами, також несправедлива думка, що якщо електроенергію імпортує ДТЕК, то це вільний конкурентний ринок. А якщо монополія на імпорт втрачена, й імпортом займається багато трейдерів, то це називається зрадою та енергетичною капітуляцією.

«Примітно, що проти імпорту ДТЕК почав виступати, коли монопольні позиції були втрачені, а серед імпортерів почалася гостра конкуренція», - додав Герус.

Як повідомляв УНІАН, у червні кілька сотень шахтарів з Донецької, Львівської та Волинської областей, включаючи «ДТЕК Добропіллявугілля», що перебуває в оренді у компанії «ДТЕК» Ріната Ахметова, оголосили безстрокову акцію протесту під Офісом президента. Шахтарі серед іншого вимагали забезпечити українському вугіллю гарантований ринок збуту.

На початку липня Міністерство енергетики доручило державному підприємству «Центренерго» закупити на друге півріччя 1,2 млн тонн вугілля у державних шахт і стільки ж у приватних видобувних компаній, які в Україні всі пов'язані з бізнесменом Рінатом Ахметовим і групою ДТЕК.

Раніше уряд України надав теплоелектростанціям, які працюють на вітчизняному вугіллі, пріоритетну диспетчеризацію виробленої ними електроенергії на ринку до листопада 2020 року.

Раніше в.о. міністра енергетики Ольга Буславець заявляла, що основним паливом для виробництва електроенергії в Україні має бути українське вугілля.

За її словами, ситуація зі штучним зниженням попиту на вітчизняне вугілля є неприпустимою з урахуванням того, що це призводить до припинення роботи шахт, вимушеного простою, затримки виплати зарплат шахтарям і в цілому до зростання соціально-економічної напруженості в регіонах.