Окупанти не наважаться руйнувати ядерні реактори / фото Енергоатом

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) особисто приїде на окуповану росіянами Запорізьку АЕС, щоб змусити їх вчасно здійснювати заміну спостерігачів.

Про це розповів директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі інформаційного телемарафону.

"Приїзд пана Гросі може бути пов’язаний з тим, щоб бути важелем впливу на московитів з метою, щоб зміна місії відбулася планово, як вона має бути. Бо інакше експерти МАГАТЕ реально тижнями затримувались на об’єкті", - сказав він.

Відео дня

Харченко пояснив, що росіяни дали зрозуміти, що вони не збираються покидати станцію мирним шляхом, тож звільнення об’єкту може бути тільки в результати наступу ЗСУ.

За його словами, коли окупанти відступали з Харківської області та Херсонської вони знищували енергетичну інфраструктуру і таке саме може бути з ЗАЕС в окупованому нині Енергодарі.

"Скоріш за все допоміжне обладнання буде знищено і попередній досвід на деокупованих територіях показує, що ми маємо готуватися саме до такого сценарію", - пояснив він.

При цьому, Харченко вважає, що окупанти не наважаться руйнувати ядерні реактори, проте знищать або вкрадуть все інше супутнє обладнання.

"Сама станція складається не тільки з реакторів, там навколо знаходиться дуже багато обладнання, яке не є критичним. Вони важливі для генерації електрики, але їх можна знищити не зашкодивши реакторам", - пояснив експерт.

Ситуація довкола ЗАЕС - деталі

25 березня прес-служба МАГАТЕ повідомила, що Гроссі відвідає Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) до кінця березня.

Гроссі планує оцінити серйозну ситуацію з ядерною безпекою на об’єкті та підкреслити нагальну необхідність захистити його під час військового конфлікту, що триває в країні.

27 березня стало відомо, що Гроссі відвідав Запоріжжя, де із президентом також обговорювалась тема захисту окупованої Росією Запорізької АЕС та її персоналу.

4 березня російські окупанти захопили ЗАЕС і місто-супутник Енергодар. Відтоді Росія відмовляється створювати демілітаризовану зону довкола ЗАЕС. Окупанти періодично обстрілюють атомну станцію та територію біля неї.

На початку вересня місія МАГАТЕ відвідала Запорізьку АЕС. Після того два експерти організації залишились на станції і продовжили роботу на постійній основі.