Найбільша АЕС Європи скоротила генерацію енергії вдвічі / фото УНІАН

Найбільша атомна електростанція Європи - Запорізька АЕС майже вдвічі скоротить виробництво електроенергії за підсумками травня поточного року у порівнянні з травнем 2019 року, говориться в повідомленні державного підприємства "НАЕК "Енергоатом", що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України.

Читайте такожДожилися: в. о. міністра енергетики Буславець пропонує майнити криптовалюту на АЕС – нардеп

Зазначається, що станом на кінець доби 28 травня ЗАЕС виробила 1 млрд 430 кВт-год електроенергії, таким чином, за підсумками місяця виробництво електроенергії на станції складе близько 1 млрд 600 млн кВт-год, що на 1 млрд 300 млн кВт-год менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Відео дня

У роботі на ЗАЕС знаходяться 3 енергоблоку станції: енергоблок №1 працює на потужності 600 МВт, балансове обмеження - 380 МВт, енергоблок №2 працює на потужності 920 МВт, балансове обмеження - 100 МВт, енергоблок №6 працює на потужності 600 МВт, балансове обмеження - 420 МВт.

За інформацією компанії, на енергоблоці №3 ЗАЕС завершується капітальний ремонт, йдуть 162 добу. На енергоблоці №4 - 29 доба капітального ремонту. На енергоблоці №5 - 44 доба середнього ремонту. Всі роботи виконуються згідно з графіком. Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає.

"Запорізька АЕС працює надійно і безпечно", - відзначили в компанії.

Як повідомляв УНІАН, 27 травня тимчасово виконуючий обов'язки президента "Енергоатому" Петро Котін заявив, що виробництво електроенергії на атомних електростанціях державного підприємства "НАЕК "Енергоатом" впала до історичного мінімуму 6630 МВт.

Читайте такожГерус вважає невиправданою зупинку "дешевих" атомних блоків в Україні

Голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус заявив, що витіснення дешевої атомної генерації вугільними електростанціями свідчить про дії Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища на користь приватної компанії ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, який володіє 70% вугільної генерації.

Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Міністерством енергетики та захисту довкілля, передбачає виведення вимушений простій трьох атомних енергоблоків "Енергоатому" і роботу на зниженій потужності ще 5 енергоблоків.

Енергобаланс був переглянутий у зв'язку з прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії. Понад 20% ринку ВДЕ належить енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова. Водночас на теплових електростанціях, більшість з яких також входить в енергохолдинг ДТЕК, передбачається несуттєве зниження частки генерації.