Глава "Нафтогаз України" Андрій Коболєв / фото УНІАН

"Нафтогаз України" не відновить закупівлі природного газу у РФ, які були припинені з кінця 2015 року, поки Росія не запропонує їй конкурентоспроможні ціни та умови.

Про це заявив глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв, повідомляє Reuters.

Читайте також"Нафтогаз" придбав програмне забезпечення майже за 2 мільйони євро

Відео дня

Умова відновлення постачання

"Реформа українського газового ринку створила можливість для будь-якого українського чи іноземного трейдера купувати газ з Росії, якщо ціни та умови будуть конкурентоспроможними. Але досі Росія не пропонувала газ на цих умовах", - заявив Коболєв.

"Україна ніколи не повернеться до часів корумпованих енергетичних угод і енергетичної залежності від Росії, і вони це знають", - додав він.

Хронологія подій

Наприкінці грудня 2019 року російський «Газпром» виплатив НАК «Нафтогаз України» $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу. У керівництві «Нафтогазу» відзначили, що хочуть направити близько $1 млрд з отриманих від «Газпрому» коштів на розвиток видобутку газу.

Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений у 2009 році терміном на 10 років. Після його закінчення (з 2020 року) російський монополіст мав намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

В середині листопада «Газпром» направив на адресу НАК «Нафтогаз України» офіційну пропозицію про продовження терміну дії чинного контракту або укладення нового договору про транзит газу через територію України терміном на 1 рік, з урахуванням прогнозного попиту європейських покупців на газ на 2020 рік.

В пропозиції «Газпрому» було зазначено, що необхідними умовами продовження чинного контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі та припинення всіх судових розглядів; скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на «Газпром» штрафу за нібито «порушення економічної конкуренції»; відгук клопотання «Нафтогазу України» про ініціювання Європейською комісією розслідування проти «Газпрому».

12 листопада голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв заявив, що в разі припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року НАК буде забезпечувати українських споживачів блакитним паливом зі сховищ і при необхідності може імпортувати за контрактами.