Ілюстрація REUTERS

Заборгованість учасників ринку газу перед «Оператором ГТС України» в січні 2020 року становла 579,6 млн грн, 70% з цієї суми накопичили газорозподільні компанії групи «Регіональна газова компанія» бізнесмена Дмитра Фірташа, йдеться в повідомленні оператора.

Читайте такожОператор ГТС України купити технічного газу на 9 мільярдів гривень

«Станом на 2 березня 2020 року заборгованість ОГРМ (облгазів) становить 579,6 млн грн. Найбільшим боржником нового оператора ГТС стала група РГК. Облгази цієї групи в січні 2020 року допустили на своїх мережах несанкціоновані відбори газу в обсязі 65,7 млн куб. м загальною вартістю 414 млн грн», - сказано в повідомленні.

Відео дня

За інформацією прес-служби, тепер через заборгованість існує реальна загроза фінансової стабільності нового незалежного оператора ГТС. За попередніми розрахунками, розмір такої безнадійної заборгованості може досягнути 10 млрд грн вже до кінця 2020 року.

«Весь прибуток від нової транзитної угоди з «Газпромом» буде витрачено на закупівлю газу для покриття неоплачуваних відборів облгазів, а держава не зможе отримати дивіденди від роботи «Оператора ГТС України», - відзначили в компанії.

У зв'язку з цим, «Оператор ГТС України» звертається до Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з вимогою вжити необхідних заходів щодо розв'язання цієї проблеми.

Як повідомляв УНІАН, з 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів перейшли від держкомпанії «Укртрансгаз» до «Оператора ГТС України», який був переданий в управління держкомпанії «Магістральні газопроводи України» (МДУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.

На кінець 2019 року борг за негативні небаланси учасників ринку природного газу перед «Укртрансгазом» досяг 44,048 млрд грн.