Місцева влада віднедавна отримала контроль над виробниками тепла. Але без держконтролю це може обернутися проблемами в новому опалювальному сезоні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на статтю "Укрінформ".

Як нагадує видання, курс на децентралізацію, що передбачає передачу ресурсів і повноважень на місця, запустив також процес переходу "тепловиків" у відання регіонів.

Відео дня

Тепер саме від влади на місцях залежить те, наскільки активно будуть готуватися тепловики до холодного сезону, вчасно закуповуючи енергоресурси, та наскільки адекватними будуть тарифи на тепло і, відповідно, розрахунки споживачів.

Певний час регулятор залишав за собою контроль лише над 28 великими підприємствами з обсягом річного виробництва понад 170 тис. Гкал з наявних у країні майже 650 ліцензіатів. На сьогодні у сфері відповідальності НКРЕКП залишається виробництво тепла лише на ТЕЦ, ТЕС, АЕС і когенераційних установках.

"У ситуації, коли місцеві органи влади мають необмежені можливості управління ТКЕ і в них, швидше за все, знайдуться аргументи для тиску на державу, якщо в опалювальний сезон щось піде не так, розумно не доводити справу до крайнощів, а спробувати відновити систему стримувань і противаг. Можливо, є сенс повернути регулятору функцію контролю за інвестиційними програмами теплокомуненерго - за їх формуванням, і, найголовніше, виконанням. Галузі від цього гірше точно не буде", - йдеться в публікації.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Денис Шмигаль раніше заявляли про те, що тарифи на опалення у наступному сезоні збільшуватись не повинні.