фото УНІАН

Скасування у травні поточного року зобов’язань з постачання природного газу (ПСО) підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) не привело до запуску конкурентного ринку в цьому сегменті, адже контракт, запропонований НАК "Нафтогаз України" для підприємств ТКЕ, фактично підмінив режим ПСО.

Про це заявив заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Олександр Пасічник під час Форуму по ТКЕ "Централізоване теплозабезпечення українських міст - чи є шанси на виживання теплокомуненерго?", організованого Energy Club.

"На даний момент ринковий підхід до закупівлі газу так і не був реалізований. Вартість газу на Українській біржі на вересень становить 18,5 гривень за куб, тому тепловики не можуть піти від "Нафтогазу", який пропонує їм так звану "соціальну" ціну 7,42 гривні за куб… Пропозицією ціни 7,42 гривень за куб та трирічним контрактом "Нафтогаз"фактично підмінив режим ПСО", – сказав експерт.

Відео дня

Олександр Пасічник додав, що навіть отримуючи газ за ціною 7,42 грн за куб м від "Нафтогазу", виробники тепла все одно отримають збитки, оскільки ця цифра є вищою від закладеної в тарифі вартості ресурсу, а передоплата, яку вимагає НАК є нереальною умовою.

Зокрема, присутні на заході керівники "Полтаватеплоенерго" і "Рівнетеплоенерго" підтвердили, що у поточному тарифі на тепло передбачена ціна газу 5,6 грн за куб м, і цей тариф не переглядався регулятором з 1 січня 2019 року.

"У переважної більшості теплокомуненерго немає оборотних коштів для виконання фінансових зобов'язань перед монополістом, тим паче не можна вести мову про передоплату. Наприклад, кінцеві споживачі, розплачуються за комунальні послуги із значною затримкою у 40-45 днів. Не можна вимагати від надавачів послуг передоплати, як це робить "Нафтогаз", користуючись своїм домінуючим становищем на ринку", – зазначив експерт.

Заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів вважає, що перехід ТКЕ на ринкові відносини із закупівлі газу найближчим часом є малоймовірним.

"Можна прогнозувати, що цей перехід відкладається як мінімум на один опалювальний сезон", – додав Олександр Пасічник.