/ segodnya.ua

Сховища на Європейському континенті: від старих соляних печер до велетенських підземних резервуарів, - заповнені більше, ніж зазвичай, після двох теплих зимових сезонів і обвалу попиту на газ через пандемію коронавірусу. 

Безпрецедентне перенасичення тримає ціни на рекордно низькому рівні. Але Україна несподівано змогла отримати вигоду від ситуації, - пише Bloomberg.

Читайте такожВ українських сховищах понад 19 мільярдів кубів газу

Відео дня

Українські відпрацьовані газові родовища стали місцем розміщення європейських запасів палива впродовж останніх років після запровадження особливого митного режиму, який дозволив іноземним трейдерів закачувати своє паливо в українські сховища. Зменшені мита скерували газ із Західної Європи в українському напрямку.

"При таких низьких цінах потрібен додатковий попит, оскільки сховища в Північно-Західній Європі заповнюються надто швидко. Тож потрібен новий маршрут, щоб вивести поставки з регіону", - сказав голова швейцарської компанії Axpo Holding AG Марко Саалфранк.

"В України є важливі ємності для природного газу. Ми дедалі активніше беремо участь в бізнесі з торгівлі газом в країні", - додав він.

Bloomberg пише, що об'єми газу, який в Україні зберігають іноземні компанії, у червні потроїлися у порівнянні з аналогічним періодом торік і тепер складають 2,8 мільярда кубометрів. Про це заявили в компанії "Укртрансгаз". Водночас, європейські сховища станом на 17 червня були заповнені на 77%. Хоча минулого року вони в середньому були заповнені на 52%.

В 2019 році лише 7 іноземним компаній використовували сховища в Україні. В "Укртрансгазі" кажуть, що зараз їх 54.

Читайте такожЗапаси газу в українських сховищах можуть стати рекордними - "Нафтогаз"

"У нас найнижчі ціни в Європі за зберігання й дуже привабливі тарифи на транспортування", - пояснив генеральний директор Сергій Олексієнко.

Порожні сховища України можуть вмістити 13 мільярдів кубометрів газу. Це приблизно 13% від загальних можливостей Європи. Якщо трейдери використають цей простір теж, це може пом'якшити загрозу появи негативних цін впродовж цього літа, - сказав аналітик Bloomberg Intelligence Елчін Маммадов. Трейдери й аналітики розмірковували над таким сценарієм після тоого, як у квітні ф'ючерси на нафту впали нижче нуля.

За словами Маммадова, без сховищ України у Європи закінчиться місце для зберігання газу ще до кінця літа, якщо ослаблений попит збережеться.

"Ми очікуємо, що у Європи закінчиться вільне місце в сховищах в кінці серпня чи на початку вересня", - сказав експерт.

Європейські компанії можуть перекачати в Україну близько 5-10 мільярдів кубометрів газу цього літа. Такий прогноз дала компанія Timera Energy. Новий митний режим для України й спеціальні тарифи роблять сховища країни привабливими для іноземних трейдерів. Але, за словами партнера і голови з питань енергетики й проектів юридичної фірми CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP Віталія Радченка, ціна транспортування й зберігання газу буде різна для різних компаній.

Читайте такожДомінування «Нафтогазу» і відсутність важелів впливу на боржників шкодять конкуренції та приходу в Україну європейських трейдерів - експерт

Оскільки обсяги поставок газу від "Газпрому" в Європу скорочуються, Україні потрібно привабити паливо із Заходу, щоб отримати дохід за рахунок місця в сховищах.

"Агрегатна вартість використання українських сховищ, враховуючи пов'язані витрати на транспортування між сусідніми країнами, не перевищує 3,16 євро за мегават-годину. Це достатній стимул для використання цих ємностей", - вказала компанія Wood Mackenzie Ltd в своєму звіті за квітень.

Для порівняння, європейські сховища продавалися за 3,5-6,5 євро за мегават-годину під час останнього аукціонного сезону.