Загальна працююча потужність атомних блоків впала до 6780 МВт / фото УНІАН

Ввечері 14 травня був зупинений ще один атомний блок - в аварійний ремонт о 17:51 був відключено третій блок Південно-Української АЕС.

Читайте такожУкраїна не може собі дозволити мати найдорожчу «зелену» енергію в Європі - прем'єр

Про це у своєму Facebook повідомив народний депутат, голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Відео дня

“Загальна працююча потужність атомних блоків впала до 6780 МВт, що становить менше, аніж 49% від загальної встановленої потужності атомних електростанцій. Це новий історичний мінімум, такого ніколи не було в історії України”, - написав він.

За його словами, ще місяць тому атомні блоки несли потужність 9 150 МВт, тобто на 35% більше, хоча погода не особливо відрізнялася від сьогоднішньої. “На зупинку атомних блоків вже відреагував і ринок - в останні дні ціна електроенергії зросла на 15%. Це і логічно, чим більше обмеження конкуренції, тим вища ціна”, - повідомив експерт.

Герус додав, що водночас бачимо додаткове навантаження на вугільних електростанціях (ТЕС), деякі із яких працюють на 3-5 блоках.

Раніше Герус заявляв, що через рішення Міністерства енергетики та захисту довкілля про відключення кількох атомних енергоблоків на державному підприємстві НАЕК «Енергоатом», яке виробляє найдешевшу електроенергію на ринку, держава не заробить мільярди гривень, а тарифи на електрику для споживачів із часом зростуть.

фото facebook/andriy.gerus

Як повідомляв УНІАН, державне підприємство «НАЕК «Енергоатом», що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело в резерв енергоблок №3 на Рівненській АЕС у зв'язку з прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії та електроенергії на теплових електростанціях, більшість із яких належить бізнесмену Рінату Ахметову.

Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Міністерством енергетики та захисту довкілля, передбачає виведення у вимушений простій трьох атомних енергоблоків «Енергоатому».

При цьому теплова енергія є дорожчою, ніж атомна, що позначається на тарифах на електроенергію.