Ілюстрація REUTERS

Через рішення Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища про відключення декількох атомних енергоблоків на державному підприємстві НАЕК "Енергоатом", яке виробляє найдешевшу електроенергію на ринку, держава не заробить мільярди гривень, а тарифи на електроенергію для споживачів з часом зростуть.

Читайте такожЕксперт назвавши "розводом лохів" реформу ринку енергетики в Україні

Про це в ефірі одного з телеканалів заявив народний депутат, голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Відео дня

"Відключати енергоблоки несправедливо, неправильно і не обґрунтовано. Бо держава за своєю суттю втрачатиме мільярди гривень, тому що "Енергоатом" недозаробляє прибуток й недосплачує до держбюджету. А в Україні - що підприємства, що населення - з часом платитимуть більше. Оскільки, чим менше дешевої генерації, тим більше зросте ціна", - сказав він.

За словами Геруса, згідно з рішенням Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища 10 травня в резерв планується вивести ще 2 атомні енергоблоки, тому група народних депутатів звернулася до уряду з проханням не зупиняти енергоблоки.

"На сьогодні "Енергоатом" має можливість виробляти й продавати електроенергію, яка є найдешевшою. Просто штучно, вручну вимикати державні атомні блоки - це неправильно і це недержавна позиція. Ми сподіваємося, що рішення Міністерства енергетики зміниться і 10 травня ці блоки працюватимуть", - підкреслив депутат.

Він зазначив, що енергосистема країни функціонує безпечно і без додаткового відключення атомних блоків, тому рішення про обмеження атомної генерації є політично, і спрямовано на відстоювання чиїхось інтересів.

"На сьогодні ці блоки працюють. Нічого не відбувається такого надзвичайного, щоб вони працювали, а 10 травня не змогли б працювати. Це питання політичного рішення - чи вимикати дешеві атомні блоки - в чиюсь користь", - сказав Герус.

Як повідомляв УНІАН, державне підприємство "НАЕК "Енергоатом", що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело в резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку із прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії та електроенергії на теплових електростанціях, більшість з яких належить бізнесменові Рінату Ахметову. Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Міністерством енергетики та захисту довкілля, передбачає виведення у вимушений простій трьох атомних енергоблоків "Енергоатому".

При цьому теплова енергія є дорожчою за атомну, що позначається на тарифах на електроенергію.

Раніше в.о. голови Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець під час перебування на посаді керівника директорату енергетичних ринків міністерства лобіювала заборону будівництва на землі домашніх сонячних електростанцій.