Ситуація в енергетиці / колаж УНІАН, фото Рixabay

Спека влітку може спричинити збільшення енергоспоживання, а ремонт атомних енергоблоків – скоротити генерацію. Втім, сонячна генерація, яка складає більшість відновлюваної енергетики в Україні, наразі допомагає скорочувати дефіцит. Однак найважче чекає взимку, пише "Радіо Свобода" з посиланням на співрозмовників.

Зазначається, що масовані атаки на енергетичні об’єкти у квітні та на початку травня призвели до того, що відключення почалися навесні, і відмову від них у найближчому майбутньому ніхто не прогнозує.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко заявив, що літня спека може погіршити становище. На початку травня він повідомляв, що російська агресія позбавила Україну більше ніж 70% об’єктів генерації.

Відео дня

"Ситуація влітку може значно погіршитися, оскільки багато атомних блоків вийдуть в планові ремонти. Це з одного боку. З іншого, в нас може збільшитися споживання через спеку й більше використання холодильників у торгівельних точках, на складах, а також кондиціонерів у квартирах, в офісних будинках і торговельних центрах", – прогнозує він.

В "Укргідрометцентрі" на запит "Радіо Свобода" сказали, що не дають прогнозів на те, якою буде температура влітку – приблизний прогноз на червень планують опублікувати наприкінці травня.

З позитивних для енергосистеми чинників влітку – виробництво сонячної електроенергії, яка дозволяє скоротити дефіцит вдень. Але Омельченко зазначає, що це посилює залежність ситуації в енергетиці від природних умов. У хмарну погоду виробництво СЕС, на які припадає 75% відновлюваної енергетики в Україні, різко скорочується.

Нічні відключення пов’язані ще й із тим, що теплові електростанції, пошкоджені атаками 2022-2023, досі не всі вдалося відновити, каже співзасновниця громадської організації "Антикризовий експертний ядерний центр" Ольга Кошарна.

Вона пояснює, що за нормальних умов атомна енергетика забезпечувала понад 50% потреб України, працюючи цілодобово. Теплові та гідроелектростанції підключалися в пікові години. Натомість після російської окупації Запорізької АЕС Україна втратила 6 тисяч мегават генерації із 13,7 наявних – майже половину. Це збільшило навантаження на теплову та гідрогенерацію, але останні атаки Росії не оминули і їх: зокрема, удар у березні сильно пошкодив Дніпровську ГЕС, максимальна потужність якої – 1500 мегават.

"Гідрогенерація, за моїми підрахунками, 60% втратила. Тобто ситуація дуже важка, влітку буде ще важче і обстріли ці не останні. Тому я нікого не заспокоюю, я сама дуже ретельно готуюся", – розповідає Кошарна.

Експертка пояснює, що графіки ремонтів енергоблоків також конфіденційні, тож невідомо, коли саме вони повернуться в роботу. За її даними, наразі виведені в ремонт три атомних енергоблоки із дев’яти, що перебувають на вільній території України. Однак, навіть якщо "атомка" працюватиме на повну потужність, РФ може знову почати обстрілювати трансформаторні підстанції АЕС.

Водночас Володимир Омельченко додає: "немає жодних сумнівів", що ситуація з енергопостачанням погіршиться взимку, коли споживання неуникненно зросте: "Водночас українська енергетика не зможе відновити (до зими – ред.) всі пошкодження, які відбулися протягом попередніх двох місяців, з 22 березня, коли почався масований обстріл енергетичної інфраструктури".

Омельченко підкреслив, що для всіх регіонів запроваджуються приблизно однакові ліміти споживання, водночас у Києві більше критичної інфраструктури, яка має загальнодержавне значення. Це означає більші обмеження для населення. "Можливо, потрібно доводити окремі ліміти для населення, щоб населення мало приблизно однаковий рівень енергозабезпечення. Якщо цього не зробити, то буде дуже кризова ситуація в Києві в осінньо-зимовий період", – припускає він.

Проблеми в енергетиці

Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький попереджував, що графіки відключення світла в Україні можуть застосовуватися не лише влітку, а й взимку.

В Україні вже підвищили тарифи на електроенергію для бізнесу. Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП) запровадила нову структуру граничних цін на електроенергію для бізнесу.

Вас також можуть зацікавити новини: