Ілюстрація REUTERS

Незважаючи на збитки в розмірі майже 700 млн доларів в 2020 році, топ-менеджмент "Нафтогазу" отримав багатомільйонні бонуси за свою роботу в минулому році.

Про це йдеться в статті Kyiv post, пише "РБК-Україна".

"Серед 30 млн доларів бонусів, виплачених у 2021 році шести топ-менеджерам, 12,7 млн дол. виплачено голові "Нафтогазу" Андрію Коболєву", - зазначає видання.

Відео дня

Журналісти відзначають, що інформація про ці виплати відсутня в річному звіті держкомпанії за 2020 рік.

"Відсутність цієї частини у звіті 2020 року негативно впливає на імідж "Нафтогазу" і створює основу для зайвих спекуляцій. Ми твердо віримо в те, що ми будемо максимально відкритими щодо минулого, щоб домогтися успіху в майбутньому", - цитує видання лист Юрія Вітренка наглядовій раді компанії.

У статті також вказується, що в листі наглядовій раді "Нафтогазу" голова правління Юрій Вітренко закликав до більшої прозорості.

У листі, текст якого має Kyiv post, Вітренко розкритикував непрозорість у прийнятті рішення про затверджені за підсумками 2020 року індивідуальних зарплат і премій топ-менеджерів - рішення, прийняте наглядовою радою, коли компанією керував Коболєв.

У статті також повідомляється, що ні Коболєв, ні Клер Споттісвуд-голова наглядової ради "Нафтогазу", якій щорічно виплачують 230 тис. доларів США, - не надали жодних коментарів. Але в попередньому інтерв'ю Kyiv post Споттісвуд відстоювала рішення приховувати індивідуальні зарплати і премії топ-менеджерів, хоча визнавала, що це не відповідає принципам прозорості.

Журналісти також нагадали, що оцінка досягнутих цілей і визначення розміру премій членів правління - це виняткова компетенція наглядової ради "Нафтогазу".

"Бути членами Наглядової ради "Нафтогазу" також є досить вигідно, оскільки його шість членів на чолі з Споттісвуд заробляють 230 тис. доларів на рік, хоча ця цифра також чітко не вказана у фінансовій звітності 2020 року", - йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, Юрій Вітренко 29 квітня офіційно очолив Національну акціонерну компанію " Нафтогаз".

15 червня НАЗК заявило, що колишнього заступника міністра енергетики Юрія Вітренка незаконно призначили на посаду голови НАК "Нафтогаз України". Вітренко у свою чергу зазначає, що звинувачення НАЗК - незаконні і упереджені.

16 червня голова наглядової ради Нафтогазу скликала позачергове засідання Ради, щоб обговорити відсторонення Вітренка.

18 червня ОАСК зупинив дію припису НАЗК про звільнення Юрія Вітренка з посади голови правління НАК "Нафтогаз України".