Схоже, кризу в енергетиці можуть вирішити грішми з кишені простих українців / фото УНІАН

Уже восени для українців можуть скасувати пільгові 100 кіловатів на світло. А ще на 20% збільшити ціну електроенергії для промисловості. Такі нововведення запропонувало Міністерство енергетики та захисту довкілля України.

Читайте такожДожилися: в. о. міністра енергетики Буславець пропонує майнити криптовалюту на АЕС – нардеп

Про це повідомляє ТСН.ua.

Відео дня

Зазначається, що це все заради того, аби держава змогла заплатити за так звані "зелені тарифи", які нині є найдорожчими в Європі.

Міністерство енергетики пропонує виробникам "зеленої" енергії меморандум. І хоча мало українців мають стосунок до сонячних чи вітрових станцій, цей документ може їх зачепити", - кажуть експерти.

Український тариф на "зелену" енергетику нині один із найвищих у світі. Уже сьогодні "зелена" енергетика, яка займає лише 8% ринку, забирає із нього майже четвертину усіх грошей. Для розуміння - кіловат з атомної станції коштує лише 67 копійок. А от із сонячної панелі - аж 4 гривні 25 копійок. Вітрової - до трьох з половиною.

Величина у кілька разів перевищує тариф для промислових підприємств. І ці борги мають бути вирішені коштом бюджету, який у нинішній ситуації не може це зробити.

Україна уже заборгувала мільярди гривень за "зеленим" тарифом. У Міністерстві енергетики неодноразово казали, що держава не може дозволити собі такі ціни. І обіцяли домовитися з інвесторами.

Ілюстрація REUTERS

У меморандумі є норма про зниження вартості електроенергії для сонячних електростанцій на 15%, для вітрових електростанцій  на 7,5%. З’явилась заборона вводити в експлуатацію нові комплекси. Натомість інвесторам обіцяють справно платити за світло. А гроші на це планують брати з українців, піднявши для них тариф.

"Ви знаєте, що українці платять за пільговим тарифом - 90 копійок перші сто кіловат. І далі гривня шістдесят - інші. Було запропоновано цей пільговий тариф прибрати, щоб населення повністю платило за електроенергію гривню шістдесят вісім", - розповідає нардеп, заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Читайте такожБуславець, яка зупинила атомні енергоблоки на користь ТЕС, розповіла про "одну з найбільших криз енергетики за всю історію"

За його словами, меморандум передбачає, що станеться це від 1 жовтня. Також у документі на 20% підняти тариф хочуть і для підприємств. А це відіб’ється на вартості товарів та послуг та на самих виробниках, які, визнають експерти, і так втрачають позиції.

"В умовах високого тарифу українські підприємства стають недієздатними. Тому що, якщо ми подивимося на США, на Китай, Росію - вони проводять активну кампанію по здешевленню енергетики для підприємств", - зазначає експерт з питань енергетики Олексій Кущ.

Як повідомляв УНІАН, держпідприємство "НАЕК "Енергоатом", яке є оператором усіх атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело в резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку із прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії та електроенергії на теплових електростанціях, більшість з яких належить бізнесмену Рінату Ахметову.

Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Мінекоэнерго, передбачає виведення вимушений простій трьох атомних енергоблоків "Енергоатому". При цьому теплова енергія дорожче атомної, що позначається на тарифах на електроенергію.

Так, найбільше металургійне підприємство України "Арселорміттал Кривий Ріг" заявило, що металургійні заводи корпорації "Арселорміттал" в Європі платять за електроенергію у 2-3 рази менше, ніж в Україні. Українська трубно-колісна компанія "Інтерпайп" заявила, що тарифи на електроенергію для промислових споживачів в останні дні квітня виросли на рекордні 38%, що свідчить про дії уряду, спрямовані на користь приватного монополіста.