Ціна газу на червень для понад 500 тисяч домогосподарств становитиме 11,59 грн за куб. м / фото depositphotos

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", яка виконує функції постачальника "останньої надії" на ринку газу, оголосила, що ціна газу на червень для понад 500 тисяч домогосподарств становитиме 11,59 грн за куб.м, що на 21% більше, ніж у травні.

Про це повідомила прес-служба компанії.

Читайте також"Нафтогаз" запустив пілотний проект зі зміни постачальника газу

Відео дня

"У червні ціна на природний газ для клієнтів постачальника "останньої надії" складе 11,59 грн з ПДВ без вартості розподілу (доставки)", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що за результатами урядового конкурсу саме газопостачальна компанія "Нафтогаз України" виконує функцію постачальника "останньої надії" ― тимчасового страхового механізму для забезпечення безперебійного газопостачання клієнтів, які раптово втратили постачальника. Станом на кінець травня 2021 року постачальник "останньої надії" обслуговує понад 500 тисяч домогосподарств.

У компанії підкреслили, що газопостачальна компанія "Нафтогаз України" не встановлює ціну для клієнтів постачальника "останньої надії".

Ціна на газ в рамках тарифного плану постачальника "останньої надії" ― "надійний" - розраховується на щомісячній основі за спеціальною формулою, яка була розроблена в рамках порядку проведення конкурсу з визначення постачальника "останньої надії", затвердженого постановою КМУ від 30.09.2015 №809. Формула ціни для клієнтів постачальника "останньої надії" враховує певні ризики для постачальника, фактичні ціни природного газу на європейських газових хабах, поточний обмінний курс гривні до євро і ряд інших актуальних ринкових факторів.

Річний контракт

  • Газопостачальні компанії пропонують населенню України з 1 травня 2021 року по 30 Квітня 2022 року купувати блакитне паливо за ціною від 7,88 до 13,5 грн за кубометр.
  • Всі побутові споживачі газу переведені на річний контракт з 1 травня автоматично, без необхідності подавати додаткові документи. Також газовим компаніям дозволено пропонувати громадянам і місячні тарифи на газ.
  • Споживач має право перейти до іншого постачальника газу в будь-який момент дії річної ціни.