фото ua.depositphotos.com

З 1 грудня поточного року бюджетні організації, що обслуговуються постачальником "останньої надії" (ПОН), отримуватимуть газ за ціною, яка може перевищити 40 грн за кубометр.

Про це заявив перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Євген Нацвін-Степанов.

"Аналіз постанови Кабміну №1102 показує, що з грудня бюджетники, що випали на ПОН, будуть платити за газ за ціною, яка розраховується за спеціальною формулою. Ми порахували, що вартість кубометра газу за цією формулою буде більше 40 гривень", - сказав він.

Відео дня

За словами Нацвіна-Степанова, механізм ПОН повинен був стати страховкою для бюджетних організацій, які втратили постачальника природного газу. Але рішення уряду спотворює цю функцію, порушуючи при цьому Конституцію і чинне законодавство.

"Ця постанова порушує статтю 42 Конституції України, оскільки обмежує конкуренцію на ринку природного газу. Крім того, цією нормою КМУ порушує статтю 6 Господарського кодексу України, а також статті 3 і 14 Закону України "Про ринок природного газу". А вимога до операторів ГРС забезпечити передачу в одноденний термін для ПОН EIC-коду, ПІБ, поштової адреси об'єкта споживача, з метою укладення договорів постачання природного газу, що грубо порушує Закон України "Про захист персональних даних", – підкреслив експерт.

Нацвін-Степанов закликав уряд до діалогу з бізнесом. Він нагадав, що члени Асоціації постачальників енергоресурсів запропонували вирішити питання забезпечення бюджетних організацій газом шляхом створення балансуючої групи, за прикладом побутових споживачів.

"Ні з одним суб'єктом ринку не поговорили, не погодили. Ми як пропонували створити балансуючу групу для постачальників, що працюють з бюджетними організаціями, так і підтримуємо цю пропозицію", - сказав заступник голови Асоціації.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України зобов'язав переможця конкурсу на постачальника "останньої надії", яким є "газопостачальна компанія" Нафтогаз України", у жовтні-листопаді 2021 року постачати природний газ побутовим споживачам за ціною не вище 7,96 грн за кубометр, а бюджетним установам – до 16,8 грн за кубометр (з ПДВ і без доставки).