Україна запросила аварійну допомогу з енергосистеми Словаччини / ілюстрація REUTERS

Україна знову запросила аварійну допомогу з енергосистеми Словаччини в обсязі 100 МВт.

Про це повідомила прес-служба оператора об'єднаної енергомережі Державної компанії "Укренерго" у Facebook.

"Сьогодні, 11 листопада, з 16:00 диспетчерський центр НЕК "Укренерго" для забезпечення операційної безпеки та уникнення відключення споживачів "острова Бурштинської ТЕС" активував аварійну допомогу з енергосистеми Словаччини величиною 100 МВт", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що причиною цього стало аварійне відключення через свищі в котлах о 04:14 блоку №9 та о 08:24 блоку №4 "ДТЕК Бурштинської ТЕС". В результаті станом на 13:00 в аварійному ремонті перебувало відразу 4 блоки Бурштинської ТЕС та ще 3 — в поточному ремонті. Загалом лише 5 блоків Бурштинської ТЕС перебувають в роботі.

Читайте такожБілорусь відмовилась постачати Україні електроенергію (документ)

"Відповідно, для покриття потреб в електроенергії решти споживачів в зоні "острова Бурштинської ТЕС" НЕК "Укренерго" активувала аварійну допомогу. При цьому перед активацією аварійної допомоги на Бурштинській ТЕС достроково було виведено з ремонту енергоблок №2", - повідомили в компанії.

Відповідно після того, як зазначений блок буде завантажено до потужності 100 МВт, аварійну допомогу в "острів Бурштинської ТЕС" можна буде деактивувати.

Бурштинська ТЕС є основним джерелом виробництва електроенергії в острові "Бурштинської ТЕС" (до 90% виробництва, крім того в реконструкції знаходиться Теребле-Ріцька ГЕС, а Калуська ТЕЦ працює з мінімальним навантаженням через обмежені запаси палива).

Нагадаємо, 2 листопада Україна запросила аварійну допомогу з енергосистеми Білорусі в обсязі 500 МВт та зі Словаччини через Бурштинський енергоострів в обсязі 100 МВт.

Необхідність в аварійній допомозі виникла через дефіцит потужності в енергосистемі.

Довідка УНІАН.

Зона "Бурштинський острів" виробляє електроенергію для Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей.

Бурштинський енергоострів - виділена частина Об'єднаної енергетичної системи України, він утворений Бурштинською ТЕС, Калуською ТЕЦ і Теребля-Ріцькою ГЕС і прилеглими електричними мережами.

Острів з'єднаний з енергосистемами Словаччини, Польщі, Угорщини та Румунії.

На сьогодні ОЕС України синхронізована з енергосистемами Росії, Молдови та Білорусі.

Вас також можуть зацікавити новини