REUTERS

Нові санкції США проти компаній, що займаються будівництвом "Північного потоку-2", остаточно поховають російський проект.

Про це йдеться в матеріалі The Wall Street Journal.

Видання нагадало, що українська команда протягом чотирьох років намагалася переконати адміністрацію Трампа і лідерів Конгресу в необхідності зупинити будівництво газопроводу "Північний потік-2". Підтримка України з боку сенатора Теда Круза, а також інших американських політиків привели до введення США в грудні минулого року санкцій проти трубоукладачів. В результаті роботи по "Північному потоку-2" були припинені, коли залишалося приблизно 100 миль до завершення. Однак прихильники проекту трубопроводу намагаються відновити роботу. Зокрема, в суботу представник Nord Stream 2 AG повідомив німецькій радіостанції NDR, що будівництво Північного потоку - 2 відновиться на початку грудня з ділянки довжиною 1,6 милі в водах Німеччини.

Відео дня

Але в законопроект про витрати на оборону США включили додаткові санкції проти компаній, що займаються завершенням будівництва російського газопроводу. У разі схвалення законопроекту Конгресом США санкції наберуть чинності до кінця року. Вони націлені на компанії, які будуть страхувати, тестувати, інспектувати і сертифікувати трубопровід.

"Нові санкції стануть"останнім цвяхом в суть цього проекту", - сказав The Wall Street Journal директор з розвитку Федерації роботодавців нафтогазової галузі Вадим Гламаздін. "Коли ці санкції будуть остаточно затверджені і стануть законом, чи не буде практичного способу побудувати цей трубопровід", - підкреслив він.

Видання зазначає, що законопроект повинен бути прийнятий до закінчення поточної сесії Конгресу.

Нагадаємо, Північний потік-2 - російський газопровід, який прокладається по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини в обхід України, Польщі, Білорусі та інших транзитних держав. Пропускна спроможність газопроводу - 55 млрд кубометрів газу на рік. Його будівництво планували завершити до кінця 2019 року.

У грудні 2019 року США ввели санкції щодо трубоукладачів "Північного потоку-2". Швейцарсько-нідерландська компанія Allseas зупинила роботи на магістралі. У відповідь на це в "Газпромі" заявили, що будівництво газопроводу буде завершено російськими потужностями. Пізніше "Газпром" вивів зі структури своєї власності трубоукладач "академік Черський". Судно називають єдиним трубоукладачем, який здатний завершити будівництво "Північного-потоку-2".