фото УНІАН

Україна здатна забезпечити себе бензином на 100%, але пул з російських нафтових компаній та українських газових ділків пролобіював збільшення акцизів на український бензин в 4 рази та створив ринок для російського скрапленого газу в Україні.

Про це заявили у ПАТ "Укртатнафта".

"Споживання скрапленого газу перевищило вже 2 млн тонн на рік, на скрапленому газі їздять 36% автотранспорту. Україна не здатна виробляти 2 млн тонн скрапленого газу навіть теоретично. Скраплений газ LPG – це продукт, який можуть достатньо виробляти лише такі країни як РФ – з великими обсягами видобутку природного газу і нафти. Одночасно зі збільшенням ринку LPG споживання бензинів в Україні впало з 4,5 млн тонн до 2 млн тонн на рік",  - йдеться у прес-релізі компанії.

Відео дня

Читайте такожЦіни на нафту падають: названі причини

У повідомленні зазначається, що підвищення акцизного податку на український продукт для того, щоб споживач купував російський скраплений газ, є нонсенсом.

"Ми розуміємо наших споживачів – коли рахуєш кожну копійку – немає часу задавати питання: де виробляють дешевий скраплений газ? Але ми не розуміємо можновладців, які стимулюють споживання російського продукту та при цьому втрати бюджету з акцизного податку становлять 13 млрд грн на рік", - йдеться у повідомленні.

"Укртатнафта" наголошує: аналіз цін постачання скрапленого газу показує, що те, що не отримує український бюджет, перераховується в РФ в ціні газу.

Читайте такожДержкомпанія "Укренерго" отримала право обмежувати приєднання до мереж нових "зелених" електростанцій

"Наприклад, середня ціна скрапленого газу від російських компаній в квітні 2020 року для польських покупців на умовах DAF Brest становила 133 долари США за тонну. Для українських трейдерів на українсько-російському кордоні середня ціна квітня становила 203 долари США за тонну. Якщо до цього додати, що залізничний тариф до кордону з Польщею у росіян вище на 60 доларів, виходить, що додатковий прибуток російських нафтових компаній при постачанні скрапленого газу в Україну становив +130 доларів США за тонну. Це наслідок монопольного становища росіян на українському ринку. Російські нафтопродукти зовсім не дешеві, як пишуть проплачені експерти. Додаткові премії в ціні на російський продукт співпадають з пільгами по акцизу в українському податковому законодавстві", - йдеться у прес-релізі.