Westinghouse готовий до поглиблення співробітництва з «Енергоатомом»

Співробітництво між компанією Westinghouse та ДП НАЕК «Енергоатомом» знаходиться на дуже доброму рівні та має перспективи до поглиблення.

Про це заявив керуючий директор Westinghouse Electric Sweden AB Азіз Даґ за підсумками переговорів з керівником «Енергоатому» Петром Котіним у Києві 3-4 вересня 2020 року, повідомляє прес-служба НАЕК «Енергоатом».

«Свідченням важливості для Westinghouse співпраці з «Енергоатомом» можна вважати сам факт нашого візиту в Україну в умовах пандемії для того, щоб особисто обговорити нагальні питання», - наголосив Азіз Даґ, додавши, що у ході переговорів було обговорено поточний стан співробітництва та плани щодо його поглиблення у майбутньому.

Відео дня

За словами топ-менеджера Westinghouse, на сьогодні вже на 6 енергоблоках українських АЕС використовується паливо Westinghouse, з них три енергоблоки працюють виключно на цьому паливі.

«Наразі ми можемо впевнено говорити, що паливо демонструє чудові експлуатаційні характеристики і має дуже добру економіку. Такої ж думки дотримуються і українські фахівці, зокрема, нещодавно головний інженер запорізької АЕС дав високу оцінку експлуатаційним характеристикам паливних збірок Westinghouse», – пояснив Азіз Даґ.

Він зауважив, що враховуючі такі результати експлуатації палива на українських атомних електростанціях, є перспектива збільшення до 2025 року кількості енергоблоків, до активних зон яких буде завантажено виключно паливо Westinghouse.

«Спираючись на досвід ефективного та плідного співробітництва з «Енергоатомом», вважаю, що у нас є усі передумови та можливості для його розширення та поглиблення за усіма перспективними напрямами», – додав керуючий директор Westinghouse.

Довідка. НАЕК «Енергоатом» – єдина в світі енергогенеруюча компанія, якій вдалося реалізувати проект з диверсифікації ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000. На сьогодні ядерне паливо виробництва Westinghouse експлуатується на 6 з 15 енергоблоків України. Його впровадження також планується на енергоблоці №3 Рівненської АЕС.